Infraestructures

Infraestructures

La Generalitat vol canvis en la B-40 a Togores i Sentmenat

El DPTOP planteja ajustar el traçat per salvar zones de bosc entorn de Sabadell i Lliçà d'Amunt, i recomana doblar la proporció de trams en túnel

També advoca per ampliar els enllaços previstos amb la C-59 i la C-17

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va presentar ahir les seves al·legacions a l'estudi informatiu del tram de la B-40 entre Terrassa i Granollers. Per bé que, “globalment” consideren “vàlida l'alternativa escollida” per les similituds amb la seva proposta del pla territorial metropolità (PTMB), la Generalitat planteja alguns ajustaments de traçat a Sentmenat, Lliçà d'Amunt i les Franqueses.

En el primer cas, la proposta del govern coincideix amb les al·legacions formulades pels ajuntaments de Sabadell i Sentmenat, tot evitant primer les afectacions sobre el bosc i l'ermita de Togores i desplaçant, després, l'autovia un quilòmetre cap al sud per no travessar pel mig de la urbanització de Can Canyameres.

Ja al Vallès Oriental, el DPTOP demana a Foment que “estudiï” un traçat més al nord a Lliçà d'Amunt, més a prop del límit amb el terme de Santa Eulàlia de Ronçana per preservar part dels espais forestals de Sant Esteve de Palaudàries. I, finalment, a les Franqueses, també planteja que la infraestructura discorri per la reserva del PTMB “lleugerament cap al sud per l'espai lliure existent, evitant així l'afectació d'unes naus i allunyada de les cases i de l'església de Santa Maria de Llerona”.

Pel que fa als 10 enllaços previstos per Foment en l'estudi informatiu, la Generalitat proposa introduir alguns ajustaments de detall en els accessos a Terrassa i Sabadell i ampliar les connexions previstes amb la C-59 –entre Palau-solità i Caldes de Montbui– i l'autovia C-17 –entre l'Ametlla del Vallès i Canovelles–. A banda de la funcionalitat, el departament advoca per reduir l'impacte paisatgístic de la connexió amb l'AP-7 a la Roca del Vallès, on el document inicial dibuixa un gran viaducte sobre l'autopista que la Generalitat preferiria convertir en pas inferior.

Un 98% més de túnels

Entre les propostes per millorar la integració, també hi ha l'increment de la proporció de trams coberts –dels 3 km de Foment fins als 5,9 de les al·legacions del DPTOP– i incrementar a 26 els 17 viaductes previstos. També s'esmenta la necessitat de millorar “la connectivitat ecològica en els trams entre Terrassa i Sabadell i entre Sentmenat i Caldes de Montbui a la zona de la Torre Marimon”.

ICV fa una altra proposta

La direcció d'ICV al Vallès Occidental va fer públiques ahir les seves al·legacions al traçat amb dues alternatives per minimitzar l'impacte ambiental entre Terrassa i Sabadell, a més de la idea que la ronda del Vallès discorri en paral·lel a la línia ferroviària de Barcelona a Manresa, la formació també defensa la possibilitat que el traçat aprofiti l'actual carretera BV-1248 entre Matadepera i Sabadell per no “trinxar” més el territori.

L'alternativa de la C-155

D'altra banda, l'associació Via Vallès va jutjar ahir com a “imprescindible estudiar a fons l'opció que ressegueix l'actual carretera C-155” entre Sabadell, Palau-solità i Lliçà de Vall, una idea que també presentaran al ministeri com a al·legació i coincideix força amb el traçat que proposa ERC. El president de l'entitat, Joan Saborido, també va argumentar que “dóna una millor solució als problemes del trànsit intracomarcal i és molt més respectuosa amb els espais naturals del Vallès”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.