Infraestructures

La parcel·la més desitjada

Des de fa més d'una dècada intenta rendibilitzar el solar del Miniestadi i els espais que envolten el Camp Nou

La crisi immobiliària ha estroncat el projecte pactat per Joan Laporta amb l'Ajuntament de Barcelona

En una ciu­tat de menys de cent quilòmetres qua­drats de superfície i den­sa­ment poblada, qui tin­gui vint hectàrees de ter­reny dis­po­ni­bles es pot con­si­de­rar immen­sa­ment ric en ter­mes patri­mo­ni­als. Unes altres qüesti­ons són l'apro­fi­ta­ment del sòl, la seva qua­li­fi­cació admi­nis­tra­tiva o l'encaix en l'entorn. Des de fa més d'una dècada, les suc­ces­si­ves jun­tes direc­ti­ves del Fut­bol Club Bar­ce­lona (FCB), pre­si­di­des per Josep Lluís Núñez, Joan Gas­part, Joan Laporta i, ara, San­dro Rosell, tenen al cap con­ver­tir en ren­di­ble la tota­li­tat del patri­moni de l'enti­tat al dis­tricte de les Corts, perquè en l'actu­a­li­tat només tre­uen pro­fit de la seva mei­tat, que es con­creta en les ins­tal·laci­ons espor­ti­ves del Camp Nou i del Palau Blau­grana. L'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona també té la mirada fixada en la que s'ha defi­nit com l'última gran reserva de sòl, sense pro­tec­ci­ons espe­ci­als, que queda a la capi­tal. I, entre­mig del con­sis­tori i el pri­vat, hi ha prop de 80.000 bar­ce­lo­nins que han hagut d'adap­tar la seva quo­ti­di­a­ni­tat al fet de viure a l'ombra d'un club que té una massa social de més de 176.000 per­so­nes, i que fa pocs mesos encara es pro­po­sava arri­bar a atreure a les ins­tal·laci­ons un milió de socis i sim­pa­tit­zants.

A par­tir d'aques­tes pre­mis­ses, el con­flicte d'interes­sos està ser­vit i tindrà con­tinuïtat amb l'Espai Barça que pre­para la direc­tiva de Rosell, després del fracàs del pla de requa­li­fi­cació del Mini­es­tadi de Laporta i del parc temàtic blau­grana que Núñez va impul­sar amb el nom de Barça 2.000. “Els veïns de les Corts pot­ser lamen­ta­ran haver-se opo­sat a la cons­trucció de pisos quan cone­guin la pro­posta de la nova junta direc­tiva, que vol fer una zona d'oci al cos­tat del Camp Nou”, ha comen­tat un mem­bre del govern muni­ci­pal de Jordi Hereu, després que dime­cres Rosell apliqués, a la pràctica, la clàusula quarta del con­veni sig­nat el 28 de juliol del 2009 entre els alcal­des de Bar­ce­lona i de Mont­cada i Rei­xac amb l'ales­ho­res pre­si­dent Laporta, la qual esta­bleix que el procés de modi­fi­cació del pla gene­ral metro­po­lità decaurà “a instància de qual­se­vol de les parts sig­nants”, si ho sol·licita abans de l'apro­vació defi­ni­tiva.

Per sota dels mis­sat­ges com­pren­sius, adreçats per Hereu i els seus col·labo­ra­dors als man­da­ta­ris blau­grana actu­als, en les files soci­a­lis­tes s'ha gene­rat un impor­tant sen­ti­ment de frus­tració perquè Rosell no ha res­pec­tat un pacte ava­lat per l'assem­blea de com­pro­mis­sa­ris del club que supo­sava per a Hereu poder concórrer als comi­cis muni­ci­pals del maig vinent amb un actiu impor­tant dins d'una car­tera urbanística far­cida de fra­cas­sos. El mateix alcalde va pro­cla­mar en la cam­pa­nya elec­to­ral del 2007 el com­promís de tirar enda­vant la reor­de­nació de les ins­tal·laci­ons del FCB, amb “con­sens polític i social” i amb la fina­li­tat d'inte­grar en la trama urbana de la capi­tal dues grans par­cel·les, ara envol­ta­des de tan­que, que s'han con­ver­tit en un tap per nor­ma­lit­zar les rela­ci­ons de veïnatge entre els cam­pus uni­ver­si­ta­ris de la Dia­go­nal i els bar­ris de Pedral­bes, la Mater­ni­tat i Sant Ramon i les Corts. El prin­cipi era que la ciu­tat hi sortís gua­nyant apro­fi­tant que el ter­reny de 7,06 hectàrees on es troba el Mini­es­tadi s'havia con­ver­tit en una nosa per al Barça, amb el tras­llat de bona part de les acti­vi­tats dels equips de fut­bol a la ciu­tat espor­tiva de Sant Joan Despí.

El supo­sat interès gene­ral de l'ope­ració, però, va que­dar ràpida­ment des­vir­tuat tant per la manera de donar forma al pro­jecte com per les pre­ten­si­ons faraòniques de Laporta, exem­pli­fi­ca­des en una espec­ta­cu­lar remo­de­lació del Camp Nou que no havia de tenir cap cost per als socis mal­grat que el dis­seny gua­nya­dor del con­curs d'idees, obra de l'arqui­tecte britànic Nor­man Fos­ter, tenia un preu de sor­tida de 300 mili­ons d'euros. L'àrea d'Urba­nisme de l'Ajun­ta­ment va entrar en el joc de nego­ciar la reor­de­nació, inclosa la requa­li­fi­cació a resi­den­cial de la par­cel·la del Mini­es­tadi, a par­tir de les plusvàlues que volia obte­nir el FCB, però afe­gint-hi impor­tants com­pen­sa­ci­ons en equi­pa­ments i zones ver­des, que encara van aug­men­tar més quan Hereu es va veure obli­gat a tru­car a la porta de CiU, després que els seus socis de govern d'ICV-EUiA li van negar el suport. Pel camí havien que­dat obli­da­des les pro­me­ses de trans­parència i de con­sens polític i social, i per l'equip d'Hereu es va assu­mir, mal­grat algu­nes ten­si­ons inter­nes, com un mal menor l'activa opo­sició veïnal a la cons­trucció de 1.625 habi­tat­ges –la mei­tat de pro­tecció ofi­cial– en una zona que arros­sega grans dèficits en equi­pa­ments soci­als i que es col·lapsa cada cop que hi ha par­tit al Camp Nou.

La raó per la qual no va tirar enda­vant la modi­fi­cació del pla gene­ral metro­po­lità, tot i haver estat apro­vada pel ple del con­sis­tori, va ser l'esfon­dra­ment del mer­cat immo­bi­li­ari. Segons el pre­cep­tiu informe econòmic que acom­pa­nya els pro­ces­sos de trans­for­mació urbanística, pel Barça, cons­truir i tro­bar com­pra­dors per a 812 pisos de luxe, en un con­text de crisi a llarg ter­mini, s'havia con­ver­tit en “una ope­ració de risc”. L'alter­na­tiva de ven­dre la par­cel·la del Mini­es­tadi tam­poc no donava pro­fit: les càrre­gues urbanísti­ques eren equi­pa­ra­bles a la plusvàlua de 67,7 mili­ons d'euros. Els nous ges­tors del FCB han afir­mat que opten per “refle­xi­o­nar” sobre altres fórmu­les per ren­di­bi­lit­zar el patri­moni. Només serà, però, un parèntesi en la llarga dis­puta sobre l'ús que han de tenir els ter­renys més cobe­jats de Bar­ce­lona.

64,7
milions d'euros
era el total de les càrregues urbanístiques que havia d'assumir el club.
67,7
milions d'euros
de plusvàlua obtenia el FCB amb la requalificació del solar del Miniestadi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.