Infraestructures

nuclear

Els pobles nuclears ja poden millorar vies “d'evacuació”

Els pobles propers a Ascó i Vandellòs tenen 15 dies per demanar ajuts per arranjar infraestructures afectades pels plans d'emergència

Els ecologistes ho interpreten com un impuls nuclear

El Ministeri de l'Interior va publicar ahir en el BOE la convocatòria d'ajuts per millorar les infraestructures que s'inclouen en els plans d'emergència nuclear exteriors de les centrals –el Penta en el cas de les àrees d'Ascó i Vandellòs–. L'Estat hi abocarà un màxim de 2.137.523 euros a repartir entre les cinc àrees del parc nuclear estatal (7 centrals i 8 reactors en explotació) dotades de pla d'emergència.

L'ordre ministerial, segons diu el text mateix, desenvolupa un pla estratègic de subvencions del 2008, i atén en part les demandes dels alcaldes de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) de millorar la dotació i l'eficàcia d'uns plans d'emergència que tot just ara s'estan revisant. Però els ecologistes ja ho han interpretat com un símptoma més del recent apropament del govern del PSOE cap al sector nuclear. “El govern ha obert una convocatòria de subvencions per fer obres públiques en municipis amb centrals nuclears”, lamenta Ecologistes en Acció, que ho veu com un greuge cap a la resta de municipis en temps de crisi i que ho interpreta com “una compra de suport públic a aquesta perillosa font d'energia”.

Sigui com sigui, els diners es destinaran a millorar les vies públiques, de titularitat municipal, que siguin “itineraris d'avisos a la població i rutes d'evacuació”. Poden demanar un ajut –i només un per cada municipi– els pobles inclosos en l'anomenada Zona 1 (deu quilòmetres de radi), que es correspon amb l'àmbit de l'AMAC, o els designats com a seus d'estacions de descontaminació en cas d'una emergència nuclear.

Cent mil euros cadascun

Cada municipi té a partir d'avui 15 dies per presentar sol·licitud d'uns ajuts que es concediran per una quantitat màxima de 100.000 euros per beneficiari. Entre els criteris que estableix l'ordre a l'hora de fer el repartiment, es prioritzen les zones que no han rebut inversions recentment i, també, les zones amb menys densitat de població. Aquest punt també desperta els recels dels antinuclears: “Si realment fos per facilitar l'evacuació en cas d'accident, no s'entendria que s'atorguin menys punts als municipis més densament poblats”, que són els que tindrien “més necessitats d'evacuació”.

LA XIFRA

2,13
milions
és el que destina Interior a les cinc àrees de l'Estat dotades d'un pla d'emergència nuclear exterior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.