Les obres per desdoblar l'eix s'acabaran a mitjan 2013
El conseller Lluís Recoder assegura que les obres no s'alentiran i que el tram entre Espinelves i Caldes ja està al 20%
Per a l'eix ferroviari no hi ha cap data prevista
El desdoblament de l'eix transversal s'acabarà quan estava previst, durant el primer semestre del 2013. Així ho va assegurar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que va visitar les obres al viaducte i el túnel de les Fosses, a Santa Coloma de Farners. En aquest punt ja s'ha acabat l'estructura del segon viaducte, que mantindrà l'estructura singular d'arc que té l'actual, i s'està foradant el túnel que anirà en paral·lel a la carretera actual.
Segons va explicar el conseller, les obres en el tram gironí entre Espinelves i Caldes estan ara mateix a un 20% de la seva execució. S'ha avançat sobretot en els moviments de terra i la construcció dels túnels i viaductes. En total es tracta d'un tram de 37 quilòmetres, que té un pressupost de 257 milions d'euros. De fet, la complexa orografia dels trams de la Selva i Osona fan que la part entre Vic i Caldes sigui la més cara i la que requereix un major volum d'obres. Entre Espinelves i Santa Coloma de Farners s'ha avançat ja un 25% en el túnel de Joanet i un 60% als túnels del Pigot. A més, s'estan fent els pilars dels viaductes del Sot del Pla de Perer i del Sot de l'Ullastre, i s'està començant a cimentar en la resta de ponts. Pel que fa al tram de Santa Coloma a Caldes, s'està treballant en totes les estructures, i la part de les Fosses és la que està més avançada.
Recoder va destacar que el finançament dels treballs es fa amb el sistema de peatge a l'ombra, amb una concessió a 33 anys a l'empresa Cedinsa, i que el finançament està garantit. El conseller va definir el desdoblament com “una obra molt important per al trànsit, sobretot per la gran circulació de vehicles pesants”, ja que actualment no s'arriba a un volum de circulació de 15.000 vehicles diaris, el límit a partir del qual es considera que cal desdoblar una carretera. A més, va destacar que es tracta d'una via que ha servit també per unir territoris: “S'ha demostrat que han aparegut nous vincles territorials des que s'ha obert l'eix, i amb el desdoblament es podran reforçar tots aquests vincles socials i econòmics”.
De la resta del projecte, en què es desdoblaran 142,8 quilòmetres, la tardor passada es van adjudicar les obres dels trams entre Cervera i Manresa i Manresa i Gurb, que van començar poc després i que ara estan en una fase encara molt inicial. El tram entre Gurb i Caldes es va començar a construir el setembre del 2009. En el seu tram final, l'eix passarà a desembocar en autovia amb l'N-II, mantenint però el ramal fins a l'aeroport i Riudellots.
L'eix ferroviari, aparcat
Pel que fa al projecte de l'eix transversal ferroviari, del que hi ha una reserva de terrenys feta per l'anterior govern i està planificat fer a mitjà termini, el conseller va explicar que “no hi ha cap compromís pressupostari per aquesta obra”. A més, va incidir en què es tracta d'un projecte de futur, per al qual no hi ha cap termini previst. De fet, es tracta d'un projecte que tindria un altíssim cost econòmic i que hauria d'unir Lleida amb Girona amb via d'ample europeu i en alta velocitat, pensat també per als trens de mercaderies.
LA XIFRA
Castell d'Aro-Palamós i Vic-Ripoll, per Sant Joan
O.MQuant a la resta de grans obres de les comarques gironines, el conseller va afirmar que també es mantindran els terminis previstos per als projectes més avançats: el desdoblament de la C-17 entre Vic i i Ripoll i el de la C-31 entre Castell d'Aro i Palamós. Si es compleix el calendari previst, haurien d'estar a punt per Sant Joan, a finals de juny. Segons Recoder, “per a les obres entre Castell d'Aro i Palamós pot semblar arriscat mantenir aquesta data, veient com estan els treballs, però esperem tenir el desdoblament en funcionament per l'inici de la temporada d'estiu, a falta d'algun detall concret”.
Contracte amb Ryanair
Tal com va fer la setmana passada al Parlament, i diumenge en un acte a Figueres, Recoder va insistir que demanen a Ryanair que compleixi el contracte vigent fins al 31 de desembre d'aquest any pel que fa a l'aeroport de Girona. Tot i això, espera reunir-se amb la companyia durant el mes de març. També va insistir que la infraestructura és prioritària pel govern: “El traspàs va per bon camí, i així ho va confirmar la setmana passada el govern espanyol al govern català”. A més, creu que Aena ha de col·laborar en la promoció de l'aeroport de Girona, ja que hi té beneficis, i va posar com a exemple que hi pogués aplicar bonificacions en les tarifes tal com està fent en altres aeroports de la xarxa estatal.