Infraestructures

Catalunya

Ofensiva d'alcaldes contra el bloqueig de nous parcs eòlics

Es crea la primera associació de municipis per la implantació d'energies renovables

Els batlles ja han demanat de reunir-se amb Mas per analitzar el futur del mapa eòlic, suspès pel TSJC

Els alcaldes dels municipis de Talavera, Montoliu de Segarra i Ribera d'Ondara (Segarra); Llorac (Conca de Barberà); les Piles (Conca de Barberà), i Pontons (Alt Penedès) han constituït la primera associació de municipis per lluitar per la implantació del mapa eòlic de Catalunya, aturat des de l'1 de març passat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè el projecte aprovat per l'anterior tripartit no duia l'informe d'avaluació ambiental “per imperatiu comunitari”, tal com preveu una directiva europea de juny del 2001.

El col·lectiu, anomenat Comunitat de Municipis per la Implantació d'Energies Renovables, ja ha formalitzat la seva junta provisional i ha començat el contacte amb tots els municipis afectats –una trentena– que estan dins del mapa eòlic per convertir l'associació en un “potent interlocutor, l'únic, que defensi amb una sola veu els interessos dels alcaldes”, uns dels principals interessats perquè s'instal·lin els parcs eòlics. Els permisos d'obres suposaran una injecció de capital –el permís d'obres a Pontons puja a 1 milió d'euros, per exemple– i els acords entre les empreses i els ajuntaments podrien arribar als 4.000 milions de benefici directe per als municipis, segons ha dit el president d'aquesta nova associació municipalista, l'alcalde de Pontons, Lluís Caldentey (PP).

L'alcalde de l'Alt Penedès es va entrevistar al juliol amb el director general d'Energia, Josep Canós, per exposar-li la queixa dels ajuntaments i fa pocs dies va formalitzar una petició perquè el president Artur Mas rebi una delegació dels alcaldes i solucioni la situació. “La Generalitat ha generat falses expectatives als ajuntaments. El tripartit va fer un gestió nefasta i l'actual govern encara no ho ha solucionat. Després d'anys d'anar-hi al darrere hi ha als jutjats dues sentències, una perquè es va arxivar a projectes i una altra perquè faltava documentació. Nosaltres només volem que el que tingui la clau per activar això ho faci de debò”, diu Caldentey.

El Departament d'Empresa i Ocupació ha explicat al diari que s'està treballant per trobar les fórmules “que permetin agilitzar com més millor el tràmit” per desplegar el mapa eòlic, i ha recordat que la interlocutòria del TSJC fa referència a “l'acord de les zones de desenvolupament prioritàries, però no pas al concurs vigent”, per la qual cosa la recepció de projectes –alguns projectes executius es preveu que arribin al setembre– continua el seu tràmit amb normalitat. La Generalitat es troba actualment en espera del recurs extraordinari de cassació que va interposar davant el Tribunal Suprem contra la suspensió cautelar del TSJC de l'acord de govern que determina les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya. La solució al cas té diverses lectures: que s'inclogui l'informe que falta, que el Tribunal Suprem doni la raó a la Generalitat o que ratifiqui la sentència. La incertesa porta sempre a posar-se en el pitjor dels escenaris, i per això molts dels alcaldes assumeixen com una possibilitat real que el govern d'Artur Mas acabi derogant la llei i torni a començar el tràmit. La idea, però, no acaba d'agradar a ningú, ni als alcaldes ni a les empreses.

LA XIFRA

4.000
milions d'euros
de benefici calculen els alcaldes que generarien els parcs eòlics als municipis.

LA DATA

01.03.11
El TSJC
va fer pública la interlocutòria de suspensió del mapa eòlic perquè no tenia l'estudi d'avaluació ambiental.

Caldentey, més de 8 anys perseguint el projecte

L'alcalde de Pontons, Lluís Caldentey, és un dels alcaldes que coneix més bé els problemes que hi ha per instal·lar un parc eòlic. Fa més de vuit anys que persegueix el projecte al seu poble.

A partir del 2013 les primes a les empreses eòliques es redueixen

La por de les empreses i també dels alcaldes que s'eternitzi el tràmit està relacionada directament amb una data: l'1 de gener del 2013. A partir d'aquest dia es preveu una revisió del decret que regula les primes, les ajudes que el govern de l'Estat dóna a les empreses per engegar projectes d'energies renovables. L'any passat, el govern de l'Estat ja va revisar a la baixa el decret fins al 2013. Les primes es van retallar un 35%.

La interlocutòria del TSJC “no s'ajusta a dret”, diu la Generalitat

La sentència del TSJC sembla que no ha aturat el procés. La Generalitat ja va informar que, malgrat que ja s'ha recorregut contra la sentència, es procedirà a continuar amb la tramitació perquè entén que la interlocutòria “no s'ajusta a dret”, i interpreta que l'ordre que regula el concurs eòlic no ha estat impugnada ni està afectada per qüestions ambientals. A més, els tràmits dels parcs aprovats abans del mapa també continuen aprovant-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.