Els operaris de l'ecoparc de Sant Adrià fa dos mesos que són a casa per una avaria
La planta va aturar l'activitat a l'abril per una inundació i està derivant els residus a altres instal·lacions catalanes
L'avaria en aquesta planta de reciclatge situada a la façana litoral adrianenca, entre el port Fòrum i la desembocadura del riu Besòs, es va produir el 30 de març, quan una fuita en una canonada va acabar inundant una superfície important de la instal·lació. Un cop buidat al clavegueram tot el líquid que es va arribar a emmagatzemar –una combinació no contaminant d'aigua i de matèria orgànica en descomposició–, els responsables de la fàbrica van poder comprovar que els danys materials causats per la inundació eren «importants», tal com va reconèixer ahir el gerent de l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient (EMMA), Carles Cunill. De fet, i segons el gerent de l'Ecoparc del Mediterrani, Salvador Busquets, els desperfectes van afectar quadres elèctrics, motors de generació i altres dispositius «complexos» de la instal·lació, tot plegat punts fonamentals per al funcionament normal de la planta.
Advertint que la reparació de l'avaria a la canonada i, sobretot, la posada al punt de tots els elements de la instal·lació afectats no seria qüestió de dies sinó de setmanes, els responsables de l'empresa concessionària de la fàbrica –participada per Urbaser, Tersa i, sobretot, Cespa– van optar llavors per prendre una decisió laboral d'acord amb la paralització obligada de l'activitat de la planta: fer que 62 dels prop de 80 empleats que hi treballen s'acollissin a un expedient de regulació d'ocupació temporal (ERO) fins que l'ecoparc no estigui preparat per recuperar el funcionament. Busquets, però, va ratificar ahir el compromís de l'empresa i de l'administració que tota la plantilla afectada per aquesta suspensió temporal de feina recuperi el seu lloc de treball una vegada es resolguin els problemes tècnics.
Recuperació «gradual»
El gerent de l'Entitat Metropolitana del Medi Ambient va explicar que s'haurà d'esperar a principi del mes que ve per saber concretament quan es reprendrà l'activitat a la planta, ja que serà llavors quan s'espera rebre de les empreses concessionàries de l'ecoparc un calendari d'actuacions per aconseguir aquest objectiu. «Llavors sabrem amb exactitud què hem de fer i quant de temps continuarà aturada la planta», va indicar Cunill abans de garantir que es començarà a treballar «des del primer dia que arribi aquest informe». Tot i que no va vaticinar cap termini per tornar a posar en funcionament la instal·lació, Cunill va avançar que l'activitat es reprendrà d'una manera «gradual» en la mesura que es pugui. Així, i segons el representant de l'EMMA, els treballadors de l'espai destinat al triatge de residus podrien tornar a la feina abans, ja que aquesta zona de treball no ha quedat afectada per la inundació; al contrari que, per exemple, els operaris que tenen una feina que depèn del bon funcionament de la canonada on es va detectar la fuita que va causar la inundació parcial de la planta.
Residus derivats
Des que l'activitat a la planta va quedar paralitzada fa un parell de mesos, els residus que la instal·lació hauria de rebre –prop de 10.000 tones mensuals– procedents de ciutats com ara Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona o Barcelona s'han hagut de repartir entre altres instal·lacions. Segons Cunill, prop de la meitat d'aquestes deixalles –tant matèria orgànica com residus no recollits selectivament que poden contenir aquesta matèria– s'estan tractant ara als ecoparcs situats a la Zona Franca de Barcelona i a Montcada i Reixac. La resta de materials que no poden ser sotmesos a aquests processos de reutilització s'estan repartint entre altres instal·lacions, com ara la planta incineradora del Besòs –situada a pocs metres de l'ecoparc adrianenc– i els abocadors situats als Hostalets de Pierola, a l'Anoia, i a la localitat vallesana de Vacarisses.