infraestructures
Ofensiva municipalista a favor de l'ampliació de l'N-II
Alcaldes i presidents de consells comarcals es reuniran demà a Madrid amb tots els partits per pressionar per la urgència de l'obra
Sindicats i ERC organitzen una marxa dissabte a Bàscara
Aquesta setmana coincidiran dos actes, completament independents, per reclamar el desdoblament de l'N-II a les comarques gironines. Un, més institucional, serà demà a Madrid; i l'altre, més popular, dissabte a Bàscara. El primer serà la visita que han programat a Madrid els alcaldes i presidents dels consells comarcals per on passa la carretera, amb l'objectiu de reunir-se amb els portaveus a la comissió de Foment de tots els partits presents al Congrés. Per avui al matí hi ha prevista una trobada d'aquests càrrecs davant l'N-II a Sils, a l'altura del Touring, i tot seguit alguns ja aniran cap a Madrid. Inicialment, està previst que s'hi desplacin els presidents dels consells comarcals de la Selva, Robert Fauria; del Gironès, Jaume Busquets; del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, i de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí; a part d'alguns alcaldes com ara el de Borrassà i els de Sils, Maçanet, Caldes, Vidreres i Riudellots, de la Selva. La intenció és fer arribar als diversos partits polítics les inquietuds respecte al desdoblament de l'N-II, i reivindicar també que tinguin en compte la necessitat del desdoblament. Per això se'ls entregarà documentació sobre les diverses promeses incomplertes i la sinistralitat de la via. Les reunions estan previstes amb els portaveus a Foment del PP, el PSOE, CiU, IU-ICV-EUiA, el Grup Mixt i EAJ-PNV.
L'acte ha estat organitzat sobretot des del Consell Comarcal de la Selva, que és precisament la comarca que hi aportarà més representants. Sanllehí, de l'Alt Empordà, explicava: “És una mesura més de pressió, i també de conscienciació, perquè sàpiguen el problema que tenim.” De la banda del Pla de l'Estany, Jordi Xargay afirmava: “Ja no es tracta d'un tema econòmic, sinó de voluntat, i volem explicar la vergonya i el prejudici que és no tenir la via en condicions.” Jaume Busquets, del Gironès, justificava que “des de Madrid això queda molt lluny, i l'objectiu és anar-hi des del territori per fer pedagogia del tema”.
Tall i marxa lenta
L'altre acte el van anunciar ahir ERC i els sindicats CCOO i UGT. Es tracta d'una acció per dissabte, amb una manifestació a les 12 del migdia a Bàscara en la qual es tallarà la carretera. Tot seguit, s'iniciarà una marxa lenta fins a Orriols, que s'acabarà a l'esplanada posterior a l'enllaç cap a l'Escala. Allà, l'escriptora Maria Mercè Roca llegirà el manifest. De moment, la protesta ja ha rebut el suport d'altres entitats, com la plataforma contra els peatges i, segons Pau Presas, de les JERC a les comarques gironines, esperen que ara s'hi afegeixin més entitats. Entre els motius per a la convocatòria a favor del desdoblament de l'N-II, se citen l'alta sinistralitat de la via, la “incompetència” del Ministeri de Foment per fer les obres, la demora dels treballs i la priorització de l'AP-7. Per això s'exigeix l'inici de les obres, la gratuïtat de l'AP-7 mentre això no passi, i l'aplicació d'un nou model de transport basat en l'eficiència. La diputada d'ERC Teresa Jordà va reclamar a la societat “una mobilització massiva” per pressionar per resoldre “l'escarni” de l'N-II, demanant també “unitat d'acció” entre tots els partits en aquest tema. Dolors Bassa, d'UGT, va definir la carretera com “un túnel negre” pel que fa a la sinistralitat, i va criticar “els despropòsits” que havien fet els governs per desdoblar-la. Bartomeu Compte, de CCOO, va lamentar que s'haguessin promogut inversions en les autopistes, “quan la inversió hauria d'haver estat en infraestructura pública”.
LA FRASE
LA XIFRA
LA DATA
El mateix dia que s'havia de celebrar l'acte de la FOEG
La trobada entre els alcaldes i presidents de consells comarcals es produirà el mateix dia que la FOEG havia previst inicialment per fer un gran acte patronal a Madrid per reclamar l'N-II. La iniciativa tenia com a data més segura el 13 de juny, i volia ser una trobada del sector empresarial al mateix Congrés per fer arribar el problema de l'N-II a Madrid, comptant amb el suport de diversos agents socials gironins. L'acte es va ajornar en espera que es resolguessin definitivament els pressupostos de l'Estat per al 2012, si bé la mateixa FOEG no va descartar programar-lo per a més endavant.