Infraestructures

Infraestructures

El pas de camions per l'N-II

Persevera i guanyaràs

Els veïns de Bàscara, que fa 72 dies que tallen l'N-II per exigir que deixin de passar camions pel poble, han aconseguit el seu objectiu

Els enginyers de camins també defensen que els camions passin per l'AP-7

Ho han aconseguit. La perseverança dels veïns de Bàscara, que fa 72 dies que tallen l'N-II al municipi per exigir que hi deixin de passar camions, ha donat resultat i finalment ja és un fet que els camions es desviaran a l'AP-7 d'aquí a set dies. La Generalitat ho ha anunciat en el butlletí oficial, el DOGC, i ha començat a posar els senyals de prohibit i a informar els transportistes. Fins i tot la plataforma que han creat els veïns, Prou Camions a l'N-II, que havia estat molt escèptica fins ara, comença a creure que va de debò, tot i que no pensen afluixar fins que ho vegin amb els seus ulls. “Això és el que vam decidir i això és el que farem”, va remarcar la portaveu, Eugènia Carbó.

El primer cop que van tallar l'N-II, el 31 de gener, els va empènyer a fer-ho el dolor i la ràbia per la mort d'una veïna del poble en un accident a Vilamalla. “Al principi va ser a cop calent, però, un cop ja s'havia iniciat, vam dir que no podíem parar”, recorda la portaveu dels veïns, que també creu que si fins ara no s'havia fet és per allò del qui ho començarà. Des d'aquell dia 31 no han parat. Tallen la carretera, primer una hora cada dia al matí, i, des de fa un mes, també una hora a la tarda. Han recollit prop de 1.500 signatures, han penjat pancartes, han buscat suports i han inventat accions originals per fer visible la seva protesta i que no caigués en l'oblit. Enceses d'espelmes, arrossades, enterraments i esmorzars han estat alguns dels actes duts a terme, en què hi ha participat tothom, des de la mainada als avis, i des dels personatges del pessebre vivent als animals dels Tres Tombs.

Els de Bàscara han tingut la capacitat de seguir incansables la protesta sense deixar-se endur per les promeses de dates que no es complien, sense aturar-se fins que no sigui un fet. I això els ha fet guanyar la batalla. Han fet reaccionar els polítics, i han arrencat un acord de la Generalitat i l'Estat per trobar una solució, si més no a curt termini, fins que no s'arregli la carretera, cosa que els anys de queixes del territori no havien aconseguit. La plataforma ara ja té força clar que ho han aconseguit i n'estan contents. Tot i això, es lamenten que fins que tot un poble unit no s'ha decidit a sortir al carrer no s'hagi fet res, i que hagin hagut d'empènyer ells perquè algú mogués fitxa. “Aquest no hauria de ser el nostre paper. Ni en aquest tema ni en molts d'aquest país. No hauria de ser el paper del poble, però ho ha estat. Vam decidir que ja n'hi havia prou i estem contents que hagi arribat a bon port”, assegurava Eugènia Carbó.

Si no canvia res, a partir del dia 19 els veïns de Bàscara podran deixar de tallar la carretera, ja sense camions, però adverteixen que continuaran lluitant perquè s'inverteixi a arreglar els punts negres de la carretera. Estan farts que hi hagi morts a la carretera. Això no acaba aquí, diuen.

Precisament ahir, el Col·legi d'Enginyers de Camins,va defensar desviar els camions de l'N-II a l'AP-7, com han pactat Generalitat, Estat i Abertis. Segons l'ACN, el col·legi ho considera “necessari i urgent” a causa de les “poques possibilitats” que Foment executi el desdoblament de l'N-II a curt termini. Qüestiona convertir l'N-II en una autovia un cop els camions passin per l'AP-7. “No passa enlloc del món que hi hagi una via de pagament i una de gratuïta al costat. Es podria fer un arranjament molt més barat amb una via d'alta capacitat”, diuen.

Prop de 1.500 signatures
Els veïns de Bàscara van fer un manifest per mostrar la seva queixa que ja ha rebut el suport de 1.493 persones. També diversos ajuntaments estan aprovant mocions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.