Infraestructures

Endesa incorpora ‘drones' per revisar la xarxa elèctrica

Permeten detectar el desgast de les ferramentes i possibles avaries de les línies

Eviten que els operaris s'hagin d'enfilar a les torres per fer les inspeccions

La companyia Endesa ha començat a utilitzar vehicles aeris teledirigits –coneguts amb el nom de drones– per revisar l'estat de la xarxa elèctrica de les comarques gironines, en concret les línies d'alta tensió. S'ha començat a introduir a Juià, on hi ha una subestació, i es preveu que progressivament s'estengui arreu de la demarcació. El responsable de la xarxa d'alta tensió de la Catalunya oriental, Francesc López, va explicar ahir que el nou sistema permet millorar el procés de les inspeccions en tres àmbits: en seguretat, perquè evita que els operaris hagin de pujar a les torres; en qualitat, ja que permet accedir a punts de difícil accés, sense haver de tallar el subministrament elèctric i obtenir imatges d'alta definició, i també en costos. “Serà un mitjà més econòmic que no pas destinar tant de personal per fer aquest tipus d'inspeccions”, va indicar López.

Aquests aparells aeris no tripulats, que pesen entre dos i quatre quilos i fan 75 centímetres de llargada, estan equipats amb càmeres d'alta resolució estabilitzades giroscòpicament. Al costat de la càmera convencional de gravació d'imatges, hi va una càmera termogràfica (de rajos infrarojos) com la que porten els helicòpters per fer revisions de les línies. El nou sistema permet detectar el desgast de les ferramentes de les estructures de les torres, ocasionat per l'acció del vent i també els possibles punts on el pas del corrent és més dificultós i que a llarg termini podria derivar en avaries, segons va explicar López.

L'equip complet té un cost de 15.000 euros i Endesa en té tres en propietat i la previsió és tenir-ne un parell més de llogats. Ara per ara, es fa un ús combinat de drone i helicòpter, tot i que no es descarta que, més endavant, es puguin substituir els segons pels primers i fins i tot que es puguin utilitzar de manera programada. La companyia va començar a utilitzar els aparells per primer cop el mes de maig passat a l'Alt Camp i a la tardor es van introduir també a la Catalunya central. Ara, han arribat a Girona. “No tenim constància que s'estiguin fent servir drones per a la inspecció de les xarxes elèctriques en cap altre país del món. Si no som pioners, serem dels primers”, va declarar el responsable de la xarxa d'alta tensió de la Catalunya oriental, on es troba inclosa la demarcació de Girona. Atesa la capacitat per detectar els punts calents de les línies elèctriques, els multicòpters han entrat a formar part del pla anual per a la prevenció d'incendis forestals de la companyia.

k

Les imatges captades pel drone, a elpuntavui.cat

LES XIFRES

15.000
euros
costa un aparell aeri teledirigit. Endesa en té tres en propietat i té previst llogar-ne un parell més.
2
quilos
de pes pot carregar un ‘drone'. Va carregat amb una càmera convencional per gravar imatges i amb un termògraf.
25
minuts
de temps d'autonomia té aquest avió no tripulat. Es poden arribar a teledirigir a tres quilòmetres de distància.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.