Obres a la carretera de Port Ainé per evitar esllavissades
El mal estat de la via va obligar a tancar abans d'hora l'estació d'esquí i a traslladar clients a altres hotels
El govern fa una inversió d'1,7 milions per reparar talussos i terraplens a tot el traçat
La Generalitat ja ha començat les obres de reparació i reforç de la carretera local que connecta Rialp (Pallars Sobirà) amb l'estació d'esquí de Port Ainé, propietat del govern i gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). L'objectiu de les obres, pressupostades en 1,7 milions, és evitar les esllavissades que durant l'hivern i la primavera passats van obligar a tancar la via dues vegades, amb els greus perjudicis que va comportar per al turisme i els ingressos de l'estació d'esquí.
Les esllavissades i el mal estat dels talussos van provocar que l'estació d'esquí tanqués abans d'hora pel risc per als usuaris de la via, i fins a 170 clients dels hotels de Port Ainé van haver de ser traslladats al complex d'Espot Esquí.
És l'únic accés a aquest complex i és de titularitat municipal, però l'Ajuntament de Rialp no té diners per fer front a l'envergadura d'aquesta obra. Per això, l'alcalde, Gerard Sabarich, i el conseller Santi Vila van signar ahir un conveni per finançar el projecte; aquest conveni també té el suport de l'empresa Avanç del Departament d'Ocupació i Empresa.
El conseller Vila va assegurar que “la carretera estarà acabada per a la temporada d'hivern amb tota seguretat”, i va garantir així l'inici de la campanya d'esquí, que era una de les reivindicacions dels hostalers i les institucions del Pallars Sobirà.
Les obres en aquesta carretera de divuit quilòmetres inclouen la reparació de quinze talussos i terraplens; a més, es duran a terme tasques de neteja i sanejament. També s'ha previst la col·locació d'ancoratges, malles i cables d'acer o micropilots per suportar l'empenta de la muntanya i aguantar les esllavissades i allaus.
L'actuació també comprendrà la reparació del ferm de la calçada i dels sistemes de drenatge.
Tot plegat suposa un esforç important, segons Vila, i una forta inversió que no estava prevista.
Ampliar el parc natural
El conseller de Territori i Sostenibilitat també va anunciar que al setembre presentarà una proposta per ampliar el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Es tracta del parc més extens de Catalunya, amb gairebé 70.000 hectàrees situades entre el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. La conselleria negocia amb diversos ajuntaments per acabar de definir l'ampliació i analitza les propostes que diversos municipis han plantejat per incorporar-hi nous espais. El conseller Vila espera que a partir del setembre es pugui tramitar una ampliació de consens.
Finalment, Santi Vila també va presentar a Rialp l'acord per llogar a emprenedors locals el complex Sport Center, fins ara tancat i propietat de FGC.
LA XIFRA
La Guingueta, sense telèfon mòbil
Els veïns de la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà) han denunciat que fa deu dies que no tenen telefonia mòbil al municipi, amb els consegüents perjudicis que això comporta als habitants i, sobretot, al sector turístic.
Aquesta darrera setmana, la més forta de la campanya d'estiu, molts establiments no han pogut cobrar als clients amb targeta de crèdit perquè no podien utilitzar els datàfons. “La situació s'ha agreujat aquest pont del 15 d'agost, en què el municipi ha rebut una important afluència de visitants”, segons l'alcalde, Josep Cervós.
L'Ajuntament ha fet diverses reclamacions a la companyia Telefónica, però aquesta només li ha comunicat que està treballant per resoldre la incidència, que atribueix a les darreres pluges. Tot i això, no li ha donat cap previsió per a una solució definitiva del problema. Josep Cervós estima que l'avaria afecta unes 400 persones.