Les obres de la MAT entre Sentmenat i Bescanó s'han acabat en un 90 per cent
Red Eléctrica ja té els permisos que li permetran acabar d'aixecar les torres que falten a les Guilleries
Els treballs de la línia de molt alta tensió en el tram entre Sentmenat i Bescanó continuen, malgrat les posicions en contra de la implantació d'aquesta infraestructura.
Actualment, Red Eléctrica ja ha realitzat un 90% de les obres del traçat, prèvies a la instal·lació de les torres, les quals estan aixecades en un 84%. El cablejat està col·locat en un 50%. En el cas de Bescanó la línia ja està pràcticament acabada: només falta posar els cables en unes dues torres. La línia de 400 kV i l'actual de 220 kV que passa per la zona quedaran compactades en un sol traçat. La subestació inclourà un parc de 400 kV i un altre de 220 kV de Red Eléctrica, a més d'un altre de 132 kV de Fecsa-Endesa.
Ja a les Guilleries
El tram de les Guilleries es el que està més endarrerit, perquè les obres que s'havien de dur a terme en una zona PEIN, protegida, s'hi han iniciat fa poques setmanes, ja que la companyia elèctrica estava pendent de l'autorització ambiental per obrir-hi camins d'accés.
Al final, els permisos han arribat, i ja hi aixequen les torres. En aquest tram, al bell mig de les Guilleries, ja hi ha torres que es veuen ostensiblement de diversos quilòmetres de distància, però encara no s'ha procedit a la instal·lació del cable, que en principi s'ha de fer amb helicòpter. El que encara està pendent és el traçat del ramal que portarà fins al municipi de Riudarenes, i que es considera dins el tram de la línia entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema. En altres municipis selvatans, com ara Anglès, les obres ja s'han acabat del tot –torres i cablejat–, com reconeix l'alcalde de la vila, Pere Figuereda (CiU), que afirma que tot està «dat i beneït».
Acabat el 2010
La companyia Red Eléctrica preveu tenir acabat de manera definitiva aquest tram entre Sentmenat i Bescanó el primer trimestre de l'any vinent. Els treballs de la subestació que es fa a Vilanna es van iniciar aquest estiu i es preveu que acabin uns mesos més tard que la línia, el segon semestre del 2010, segons la companyia.
Els treballs a la zona de la subestació de Vilanna consisteixen –bàsicament– en actuacions de planejament i moviments de terres.
Seguiment a Bescanó
L'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, considera que la línia al seu terme municipal s'ha construït sense pràcticament incidències, i que les que han sorgit s'han anat resolent sense massa problemes. Soy valora positivament la iniciativa d'haver contractat els serveis d'un enginyer per fer un control de les obres i comprovar que es realitzessin d'acord amb la normativa. L'alcalde valora positivament també el fet d'haver constituït una comissió de seguiment de les obres, tant pel que fa a la línia com per a la subestació elèctrica que es fa al poble de Vilanna. Amb tot, Soy és conscient que el nivell d'acceptació de la línia és molt baix. Durant temps ha vist pancartes penjades als balcons del poble en contra de la infraestructura, a més de manifestacions i actes de rebuig. «No hi ha hagut queixes quant a la construcció de la línia, però una altra cosa és el grau d'acceptació», va afegir Soy.
Poca cosa a fer a la Selva
A la Selva els opositors a la MAT consideren que hi ha poca cosa a fer ja en contra de la línia. L'alcalde de Sant Hilari, Joan Garriga (Esquerra), assenyalava fa uns dies que només aturaria la MAT «una revolució general», però que això «era molt difícil». Garriga va criticar que Red Eléctrica hagi aconseguit els permisos tan ràpid per obrir els camins necessaris en zona PEIN per aixecar les torres. «La sensació és que quan un privat necessita els mateixos permisos li posen molts impediments, però en el cas de Red Eléctrica s'ho passen pel forro», va denunciar. Les plataformes contràries a la MAT l'única cosa que poden fer és controlar que les obres que resten per acabar el traçat es facin correctament i amb tots els permisos. L'últim any també hi hagut algun sabotatge en torres d'Osor i Sant Hilari.