Infraestructures

Cofoisme energètic

Mariano Rajoy i Manuel Valls connecten simbòlicament les xarxes

Defensen que l'obra realitzada tindrà repercussions positives per als consumidors

L'obra vol ser
un aparador
de tecnologies innovadores

Jordi Vila i Corinne Ortega, un tre­ba­lla­dor de Red Eléctrica de España (REE) i una tre­ba­lla­dora de Réseau de Trans­port d'Élec­tri­cité (RTE), van ser els encar­re­gats de con­nec­tar ahir simbòlica­ment les xar­xes elèctri­ques fran­cesa i espa­nyola. Ho van fer a Mon­tes­quiu sota la mirada satis­feta del pri­mer minis­tre francès, Manuel Valls, i el pre­si­dent del govern espa­nyol, Mari­ano Rajoy.

Avan­tat­ges pre­vis­tos

A par­tir del juny –quan aquesta infra­es­truc­tura entri real­ment en ser­vei, ja que per ara només està en fase de pro­ves–, les dues xar­xes podran trans­fe­rir-se elec­tri­ci­tat, en qual­se­vol dels dos sen­tits i en funció de les neces­si­tats de cada moment. Tant els pre­si­dents de les dues soci­e­tats pro­mo­to­res, José Fol­gado (REE) i Domi­ni­que Mai­llard (RTE), com els dos caps de govern i l'euro­co­mis­sari Arias Cañete, van defi­nir la inter­con­nexió elèctrica com la con­creció d'un pas impor­tant cap a la cons­trucció i el desen­vo­lu­pa­ment d'un mer­cat únic de l'elec­tri­ci­tat. El bene­fici prin­ci­pal que, segons els pro­mo­tors de l'equi­pa­ment, n'han d'espe­rar els con­su­mi­dors és una segu­re­tat més ele­vada en el proveïment elèctric. Valls va des­ta­car que del que es tracta és de pre­ve­nir el blackout, l'atu­rada gene­ral, com la que va estar a punt de pro­duir-se el 2006. El cofo­isme que reg­nava ahir a Mon­tes­quiu era tan gran que també ens van augu­rar més avan­tat­ges, fins i tot estalvi en les fac­tu­res elèctri­ques domèsti­ques; això perquè en teo­ria a par­tir d'ara els proveïdors tin­dran a dis­po­sició una eina que els per­metrà trans­fe­rir elec­tri­ci­tat d'un cos­tat a l'altre no només en funció de les neces­si­tats, sinó també en funció del preu i uti­lit­zant la que sigui més barata. Si fem cas dels dis­cur­sos d'ahir, la inter­con­nexió elèctrica també ha de tenir bene­fi­cis medi­am­bi­en­tals: perquè per­metrà fer entrar a les xar­xes la pro­ducció d'elec­tri­ci­tat pro­ce­dent de les ener­gies reno­va­bles, eòlica i foto­vol­taica (entre aquesta pro­ducció, hi ha uns 30.000 megawatts produïts a l'Estat espa­nyol amb ener­gies reno­va­bles). Fins i tot es van avançar xifres: la inter­con­nexió ens per­metrà evi­tar l'abo­ca­ment al medi ambi­ent d'un milió de tones de CO2. L'acte d'ahir també va ser­vir per qua­li­fi­car l'obra inau­gu­rada d'“apa­ra­dor de tec­no­lo­gies inno­va­do­res”: és la inter­con­nexió més potent del món (2.000 MW) i la més llarga (65 km). I tot ple­gat, va dir Mai­llard, res­pec­tant els ter­mi­nis i el pres­su­post (700 mili­ons d'euros).

Per­cep­ci­ons dife­rents

Però, tot i que es tracta d'una inau­gu­ració euro­pea, trans­fron­te­rera, cons­truïda en ter­ri­tori català a banda i banda de la fron­tera, va que­dar la sen­sació que ahir a Mon­tes­quiu es pre­sen­ta­ven dos pro­jec­tes dife­rents: pel que fa al tram de la Cata­lu­nya del Nord, que és sub­ter­rani en tot el recor­re­gut, Valls va poder pre­su­mir pre­sen­tant l'obra elèctrica com una demos­tració d'un procés democràtic i nego­ciat que ha permès con­sen­suar “la millor solució” des del punt de vista medi­am­bi­en­tal: fer-la sub­terrània. Mario Monti, el nego­ci­a­dor euro­peu de la MAT –que també era pre­sent en els actes–, va ser citat abun­dant­ment i elo­giat per ser el gran artífex d'aquest “èxit tec­nològic i modèlic des del punt de vista medi­am­bi­en­tal”. El pri­mer minis­tre francès va fer una referència explícita als càrrecs elec­tes de la Cata­lu­nya del Nord que “havien sabut mobi­lit­zar-se i nego­ciar per acon­se­guir la millor solució”.

És cert que a la Cata­lu­nya del Nord ahir no hi havia cap con­trai­nau­gu­ració ni cap acte de pro­testa pro­gra­mats. D'alcal­des, però, n'hi havia molts més de la Cata­lu­nya del Nord que no pas del Gironès ahir a Mon­tes­quiu. “Ja quedàvem prou cas­ti­gats pel fet de tenir el traçat al Ros­selló; no hauríem accep­tat que no la fes­sin sub­terrània”, comen­tava ahir un d'aquests alcal­des ros­se­llo­ne­sos. No és res més del que es dema­nava també a les comar­ques de Girona, però aquí no ha anat igual. I és que tots els dis­cur­sos que es van sen­tir ahir a Mon­tes­quiu difícil­ment es podien repro­duir tal qual al sud de l'Albera.

Dis­curs per al nord

Vist des de la pers­pec­tiva de les comar­ques giro­ni­nes, la inter­con­nexió elèctrica és assi­mi­lada a la MAT i ningú pot negar que en aquesta banda l'impacte ambi­en­tal exis­teix. A la demar­cació de Girona, les tor­res hi són i bé que es veuen; cap res­pon­sa­ble polític gironí s'atre­vi­ria a fer un dis­curs públic dient que aquesta línia elèctrica –en el seu con­junt– és un model de con­sens i de mini­mit­zació de l'impacte en el medi ambi­ent. Tot i que Rajoy es va atre­vir també a par­lar d'una obra “res­pec­tu­osa amb el medi ambi­ent”, els dis­cur­sos d'ahir a Mon­tes­quiu com a màxim tenien vali­desa fins a Santa Llo­gaia. Més al sud, s'ha con­si­de­rat que la solució de fer-la sub­terrània sor­ti­ria massa cara. No s'han apli­cat els matei­xos cri­te­ris a tot el ter­ri­tori i, d'això, també Mario Monti n'haurà estat el prin­ci­pal artífex.

LES FRASES

La interconnexió permetrà fluxos d'energia renovable i suposarà l'estalvi d'un milió de tones de CO2
Dominique Maillard
president rte
Hem complert els objectius. Hi han participat 500 empreses, respectant pressupost i terminis
José Folgado
president REE
Tindrem més seguretat en el proveïment elèctric al conjunt d'Europa
Manuel Valls
Primer ministre francès
Hi ha hagut un procés democràtic i negociat que ha permès consensuar la millor solució
Manuel Valls
Primer ministre francès
Junts, hem aconseguit una obra excepcional i respectuosa amb el medi ambient
Mariano Rajoy
president govern espanyol
Ara sí, com va dir el marquès de Castelldosrius, podem dir que ja no hi ha Pirineus
Mariano Rajoy
president govern espanyol
Cimera a Peralada

Més interconnexions damunt la taula entre els dos estats

L'acte d'inauguració de la interconnexió elèctrica va tenir ahir dos escenaris, un a cada banda de la frontera. Després de la connexió simbòlica al vessant nord-català de l'Albera, a la boca nord del túnel, la comitiva es va desplaçar al castell de Peralada, on tenia lloc una recepció per a uns 300 convidats i una cimera entre els màxims representants dels dos estats. La situació a la zona euro i les interconnexions elèctriques pendents entre els estats espanyol i francès han centrat la reunió de feina del president espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre francès, Manuel Valls, a Peralada. Els dos mandataris han tractat especialment la interconnexió que es farà per Biscaia, ja inclosa en el pla Junker, i també dos projectes més que es podrien incloure en aquest pla d'inversions. A més, també s'ha fet una reunió tècnica, en què ha assistit el director general d'Energia i Medi Ambient de França, el director general d'Energia i Medi Ambient de la Comissió Europea i el secretari d'estat d'Energia espanyol.

acn



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.