La plataforma No a la MAT celebra que el govern s'oposi al ramal de la Selva
Per l'entitat, la Generalitat és coherent amb la seva recent aposta per les renovables
L'alcalde de Riudarenes veu “oportunista” el conseller Felip Puig
La plataforma No a la MAT de la Selva celebra que l'estudi encarregat pel govern al Col·legi d'Arquitectes s'oposi al ramal de la línia elèctrica de molt alta tensió. Marc Vilahur, portaveu de No a la MAT, manifesta: “Coincidim amb el paper del govern que el ramal no és necessari. I en aquest sentit, la Generalitat és coherent amb les seves polítiques d'apostar per les energies renovables.”
Vilahur es refereix al Pacte Nacional per a la Transició Energètica, que està en procés d'elaboració i que preveu que d'aquí al 2050 les energies renovables tinguin un pes gairebé absolut en la generació d'energia. No a la MAT sent ara –diu Vilahur– que la Generalitat és al seu costat. Una altra cosa és l'Estat espanyol. “L'Estat no té en compte ni la pobresa energètica ni les energies renovables i dóna més resposta als interessos empresarials que els interessos de la ciutadania.”
El ramal “no serveix”
No a la MAT manté que el ramal de la MAT –de
17,5 quilòmetres i 41 torres– no “serveix per a la interconnexió elèctrica ni per a la seguretat energètica”. A més, segons Vilahur, té efectes sobre el medi ambient. Afecta, per exemple, les tortugues d'estany de les basses de la riera de Santa Coloma, a la vall de l'Esparra, a Riudarenes.
El ramal de la Selva connectaria el tram Sentmenat-Bescanó de la MAT amb la subestació de Riudarenes. L'Ajuntament va signar un conveni amb Red Eléctrica de España i ha cobrat 144.000 euros. Però el conveni està aturat. L'alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès (AIR), explica: “No em crec ni REE ni el senyor Felip Puig.” Gironès reconeix que la gent del territori s'oposa al fet que es faci el ramal de la MAT i admet que l'Ajuntament té poca informació directa.
LES FRASES
Martí: “Primer fan i després analitzen”
L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC), valora que un “organisme independent” com el Col·legi d'Enginyers trobi “innecessari” el ramal. Diu Martí: “El que ens sap greu és que a l'Estat espanyol primer es projecten les coses i després es fa una anàlisi detallada sobre si és convenient fer-les. En un país normal, en canvi, primer s'ordena la necessitat de la infraestructura i després es projecta i es construeix.” Martí vol veure si l'Estat atén els interessos de les grans companyies o els de la ciutadania.