Infraestructures
les inversions de l'estat
Acte unitari per exigir a l'Estat una millora a rodalies
La Generalitat, els ajuntaments i els agents econòmics i socials faran un gran acte per establir les demandes
L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i la Generalitat es van reunir ahir en el marc de la comissió mixta entre el govern i el consistori de la segona ciutat catalana. Entre els diversos punts tractats destaca la planificació d'un acte unitari per reivindicar la millora dels serveis de rodalies. La trobada reivindicativa es farà el 22 de juliol i tindrà la presència de representants del govern de la Generalitat, dels principals ajuntaments afectats i de diversos agents econòmics i socials. Durant la reunió, es van establir una sèrie d'acords sobre les demandes que es faran, els quals s'acabaran de polir en l'acte unitari.
L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, va explicar que es va definir una posició comuna entre la Generalitat i els ajuntaments, tenint en compte el món econòmic i sindical, “perquè aquest país necessita una xarxa de rodalies del segle XXI”. L'objectiu principal és reclamar al Ministeri de Foment que executi el pla de rodalies pendent, el qual inclou que es facin subterrànies les vies en diversos municipis i la construcció del túnel ferroviari a l'Hospitalet.
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va destacar que cal deixar al marge el color polític dels partits en aquest assumpte, ja que és quelcom de vital importància per als ciutadans. Els municipis de Sant Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac, a més del sector econòmic –Cambra de Comerç, patronals i sindicats– i les entitats per a la defensa del transport públic tindran un pes molt rellevant en l'acte.
Més enllà de les demandes de millora de rodalies, es van tractar altres aspectes en la trobada d'ahir, com ara l'obertura de les dues estacions de la línia 10 del metro –Provençana i Ildefons Cerdà– a l'Hospitalet. Marín s'oposà fermament a la posada en marxa de l'L10 sense tenir en compte les estacions de l'Hospitalet, i encara menys sense que se sabés la data d'obertura d'aquestes. A més, reclama un esforç financer de la Generalitat, ja que el seu municipi no disposa de prou recursos per acabar les obres de les estacions. Borràs va respondre que, si continua el diàleg, s'arribarà a una solució adequada per a tothom.
La consellera també va assegurar que els més de 40 pisos buits de lloguer social que el BBVA va acordar cedir a l'Ajuntament de l'Hospitalet estaran disponibles tan aviat com sigui possible. Es va comprometre a posar-los a la seva disposició en la primera o la segona tanda de 300 habitatges que el BBVA cedirà al govern.
Tant l'alcaldessa com la consellera es van mostrar molt satisfetes de la trobada, que es repetirà a l'octubre per avaluar els resultats de les propostes que es van fer ahir.