turisme
Les Valls d’Àneu aposten pel turisme de l’os
El consorci turístic de les valls signa un acord per crear nous productes turístics
La Generalitat, a través del projecte Piroslife, i el Consorci de Turisme Valls d’Àneu han signat un acord per aprofitar la presència de l’os bru com a reclam turístic. L’objectiu de l’acord és que l’animal generi riquesa al territori i no solament danys als ramats. Per aconseguir-ho, una empresa especialitzada crearà productes turístics i ajudarà les empreses a comercialitzar-los.
L’àmbit d’actuació d’aquest acord va més enllà de les Valls d’Àneu i s’estendrà a la Vall de Cardós i la Vall Ferrera. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, va explicar ahir que és una anomalia que el tret diferenciador de les muntanyes del Pallars, com és la presència de l’os bru, no s’aprofiti com a dinamitzador turístic i econòmic.
Miralles va deixar clar que aquest acord no vol dir que es deixi d’invertir i fer projectes per minimitzar els danys de l’os als ramats, però hi va afegir que també se n’han de fer per valorar-lo i que sigui una marca que ajudi el sector turístic a crear riquesa.
El primer que es farà serà redactar un pla d’acció que aprofiti la presència de l’animal com a reclam turístic i com a recurs d’educació ambiental. El protocol servirà per afavorir la promoció de la zona on viuen els ossos com un hàbitat natural ben conservat i amb un gran atractiu turístic i ambiental. També anirà adreçat a la recerca i la creació de bons productes turístics que tinguin com a referent essencial el paisatge i la figura de l’os bru com a indicador ambiental de qualitat.
UP critica els agrupaments de ramats
Unió de Pagesos (UP) ha plantejat la creació d’una comissió de treball per fer un seguiment acurat dels danys produïts per la fauna protegida i la cinegètica, i intentar definir estratègies per, posteriorment, plantejar-les a l’administració. Josep Carles Vicente, responsable d’organització d’UP, va dir dimecres des d’Esterri d’Àneu que el sindicat vol aglutinar el nombre més gran de ramaders de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran per buscar solucions a aquesta problemàtica. Vicente va aprofitar per criticar la gestió que es fa de l’agrupament de ramats a la muntanya per prevenir atacs de l’os i va dir que aquesta pràctica potencia l’abandó d’unes zones de pastures.