Medi ambient

Medi Ambient

El Francolí es reivindica

Una productora de Valls impulsa una campanya de mecenatge per fer un documental sobre la vall del Francolí

Reflexionarà sobre la contaminació de l’aire i el paisatge

La vall del Francolí, el nom amb què es coneix la part del Tarragonès que discorre a banda i banda del riu del mateix nom, molt marcada per la presència de la indústria petroquímica, aspira a ser la protagonista d’un documental. La productora Saurines, establerta a Valls, té en marxa una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami per tirar endavant aquesta producció, amb què volen reflexionar, sobretot, sobre la contaminació atmosfèrica a la zona com a conseqüència de l’activitat industrial.

“Teníem la idea de parlar sobre la contaminació del Camp de Tarragona. La química potser no està a Valls, però des d’aquí la veiem i forma una part important del paisatge de la nova autovia A-27”, explica Elisenda Trilla, una de les dues ànimes de Saurines, juntament amb Guillem Voltas. Sota el títol La vall del Francolí. L’alè del Camp el documental aspira a donar veu a activistes, veïns, polítics, professors universitaris i també representants de la indústria química. En les tasques prèvies a l’inici formal del rodatge, la productora ja s’ha aliat amb la plataforma Cel Net, que ha estat en els darrers anys la impulsora de diferents estudis independents sobre la qualitat de l’aire al Tarragonès.

“La idea és poder dur aquesta problemàtica més enllà dels límits de la comarca i del Camp de Tarragona. Creiem que és un tema que hauria de ser una reflexió de país i que, pel fet que es tracta del sud de Catalunya, no es considera com a tal”, sentencia Trilla. En aquest sentit, el documental aspira a denunciar la “inoperància” de les institucions sobre aquest tema.

Més enllà, però, del tema de la contaminació atmosfèrica, el documental vol també ajudar a mirar el territori amb uns altres ulls. “Hem parlat amb persones de l’àmbit artístic que reivindiquen que es recuperi el paisatge de la vall del Francolí, que no veiem perquè el tapa la indústria”, afirma Trilla.

La campanya de micromecenatge, amb què la productora aspira a aconseguir 14.000 euros, es tancarà a finals d’aquest mes. “Ara en portem uns 4.000, però confiem aconseguir-los”, diu la responsable de la productora. Si tot va bé, el rodatge del documental començaria al setembre i l’estrena està prevista per a finals d’aquest any. Els interessats a finançar el projecte poden fer aportacions des de 10 euros fins a 1.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.