La DO Alella impulsa un consorci per promocionar econòmicament la zona
S'ha demanat la participació als 18 municipis membres, però Argentona i Premià de Dalt ja l'han declinat
La raó que argumenten els ajuntaments que quedaran fora és purament pressupostària. Per començar a rodar, el consorci necessita prop de 120.000 euros, dels quals la meitat aproximadament els aportarà l'Ajuntament d'Alella, que, amb Andreu Francisco (ERC) al capdavant, hi aposta de manera decidida.
La resta es repartirà entre els municipis participants. Les quotes encara no estan del tot definides, però, segons indica Francisco, es fixaran tenint en compte criteris poblacionals i no passaran dels 2.000 euros per municipi i per any. Tot i això, municipis com ara Argentona o Premià de Dalt ja tenen clar que no hi participaran. El tinent d'alcalde de Premià de Dalt, Sebastià Pujol (ERC), explica que actualment no disposen dels fons necessaris per participar-hi, però asseguren que promocionaran la denominació d'origen a través dels mecanismes estrictament municipals. «No és una quantitat gaire elevada, però enguany tenim el pressupost molt ajustat», diu Pujol.
El consorci es crearà amb l'objectiu de promocionar i dinamitzar econòmicament i turísticament el territori i els vins de la denominació d'origen. «A partir del vi, volem que la gent vingui a descobrir el nostre territori i el consorci ha d'articular propostes i rutes engrescadores», explica l'alcalde d'Alella. Alguns municipis, com ara Vilassar de Dalt, Martorelles, Montornès o Alella, ja han aprovat els estatuts del nou consorci en el ple municipal. Altres, tot i que encara no ho han fet, ja han manifestat la seva intenció de formar part del nou consorci. És el cas de Premià de Mar, Tiana, el Masnou, Teià, la Roca o Cabrils, que en els dies vinents posaran aquesta qüestió a debat. «Nosaltres sempre ens hem mostrat molt a favor de la promoció dels nostres vins, en totes les edicions de la mostra gastronòmica només hem servit DO Alella», explica l'alcalde de Cabrils, Joaquim Colomer (PSC). Aquests municipis tenen fins a finals de febrer per aprovar els estatuts. Després començaran els tràmits per constituir el consorci, en el qual també seran presents els cellers a través del consell regulador de la DO Alella. Ni la Diputació de Barcelona, ni els consells comarcals, ni la Generalitat no hi participaran directament, però tampoc no se'ls tanca la porta. El punt de partida podria ser a la primavera.
A cavall de dues comarques
Segons explica Andreu Francisco, formar part del consorci de la DO no és incompatible amb estar dins del consorci de promoció turística comarcal Costa de Barcelona Maresme, en el qual estan representats tots els municipis de la comarca. Tot i això, aquest ens sempre s'ha valorat amb molt menys entusiasme des de l'Alt Maresme, on municipis com ara Calella o Santa Susanna tenen una clara vocació turística. Francisco apunta que el nou consorci està justificat «ja que a la DO hi estan adscrits municipis del Maresme, però també del Vallès Oriental». I aquests no participen de l'altre òrgan.