Medi ambient

MEDI AMBIENT

El futur és present

L’Ajuntament de Platja d’Aro i el Grup de Natura Sterna treballen per convertir el parc dels Estanys, una gran obra hidràulica, en un model de creixement basat en la potenciació del medi natural

La zona s’ha convertit en un punt sensible pel que fa referència a la migració de les aus i en un espai d’atracció per a aficionats a l’ornitologia

Aquestgran parc és cada vegada més important en el llarg itinerari de migració de moltes aus

El parc dels Estanys de Platja d’Aro, una obra d’enginyeria

hidràulica per evitar la inundació d’un sector del municipi, ha esdevingut amb el temps un reclam turístic vinculat amb el medi ambient que genera un impacte conciliador de l’home amb la natura. El president del Grup de Natura Sterna de la Vall d’Aro, Jaume Ramot, explica que aquest espai “representa la consciència, ressentida després de tants anys de trastorns medi ambientals, que es nega a morir i que demostra que no tot està perdut”. Per Ramot, el parc dels Estanys serveix d’exemple per veure com “la natura ha trobat un espai on esplaiar-se i on recuperar un alè que es feia difícil de recuperar”.

El parc té una superfície de prop de quinze hectàrees en uns terrenys d’ambients marjalencs afectats, segons Ramot, per l’explosió urbanística que ha viscut la població, “abocada a l’explotació ferotge dels recursos naturals”. El naturalista i ornitòleg reflexiona que el parc és la demostració de com el municipi de Castell-Platja d’Aro “s’ha aturat per reflexionar sobre el seu futur i encertadament engegar un procés de reinvenció turística basada en una oferta cada cop més demandada”.

Això ha portat a treballar un projecte engrescador, sostenible per fer-lo visitable tot l’any. Durant els mesos d’estiu s’hi fan visites guiades amb naturalistes del Grup de Natura Sterna, entitat que assessora i col·labora amb l’Ajuntament en el seu desenvolupament. Des d’aquesta associació s’articula el monitoratge i la presa de dades de la biodiversitat present al parc. En aquest sentit, els seus tècnics aconsellen les temporades de primavera i tardor per visitar el parc, moment en què les migracions dels ocells són més actives i es poden observar més espècies diferents.

Les estadístiques mostren, segons Ramot, un important creixement en un sector turístic a l’alça a escala europea: el turisme ornitològic i de natura. Aquest anualment mou milions de turistes curiosos arreu del món per observar com més espècies millor o simplement per gaudir de la natura.

Catalunya és sovint una d’aquestes destinacions gràcies a espais com els aiguamolls de l’Empordà, la Pletera i el Baix Ter o el delta de l’Ebre, entre moltes de les destinacions de caire naturalista. “El parc dels Estanys va camí de ser un d’aquests dinamitzadors turístics al qual cal prestar atenció. El seu desenvolupament encara no està complet i el seu futur està per escriure”, adverteix Jaume Ramot. El seu destí, segons el naturalista, és a les mans del “bon seny de les administracions locals i de la bona gestió que se’n faci”.

“La natura s’ha establert al parc de forma exuberant, donant l’oportunitat als seus visitants de gaudir d’un espai de pau i vida enmig del bruit de les zones costaneres”, remarca l’ornitòleg. Al marge dels centenars d’espècies d’ocells que s’han anat observant al parc dels Estanys, la seva visita és sempre un moment de recolliment, de relaxació i de plaer. La vegetació autòctona mostra una semblança al que havien estat les planes de la Vall d’Aro molts anys enrere. “Ens permet escoltar els sons que sentien els nostres avantpassats i d’alguna manera ens recorda que, amb seny, totes les espècies podem conviure amb harmonia”, evoca Ramot.

Per això, el Grup de Natura Sterna de la Vall d’Aro demana que es tingui en compte el parc dels Estanys de Platja d’Aro com un punt sensible en el procés migratori de les aus. Segons Sterna, és “imprescindible conservar i gestionar aquest indret de manera que les condicions de biodiversitat i tranquil·litat permetin l’aturada d’ocells migradors en els seus llargs viatges”. De fet, aquest espai ha demostrat ser un d’aquests punts que utilitzen les aus, i no és la primera vegada que s’hi aturen, per exemple, cigonyes i altres ocells, menys vistosos però igual d’importants. El 13 d’agost passat, un gran estol de gairebé cinc-cents exemplars va sobrevolar el parc dels Estanys i alguns dels exemplars es van aturar a beure i a reposar una estona. A més, uns dies després d’aquesta observació, prop de tres-centes cigonyes van fer el mateix.

Un grup clau
El Grup de Natura Sterna ja va ser pioner el 1991 en crear la bassa del Dofí. Aquest espai protegit i municipal va ser restaurat pel grup, que actualment el gestiona, per crear aquesta bassa artificial. L’espai serveix per a la migració de les aus, però també s’hi ha alliberat fartet (‘Aphanius iberus’) i tortuga d’estany (‘Emys orbicularis’). Fins a la materialització dels estanys era l’única zona humida amb un cert grau de protecció a la Vall d’Aro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.