la contra

L'orgànica arriba a l'Alt Maresme

Els quatre municipis de la mancomunitat per a la gestió de residus urbans i el medi ambient comencen la posada en marxa de la recollida obligatòria de la brossa orgànica

Sense excu­ses i posant fi al retard històric en la implan­tació de la reco­llida de la fracció orgànica. Els qua­tre muni­ci­pis més grans de l'Alt Maresme s'han hagut d'arre­man­gar i posar-se a tre­ba­llar sota l'amenaça que en cas de no fer-ho, rebrien les tan temu­des san­ci­ons. I això en una època de vaques magres en què cada euro val per dos ha estat argu­ment més que sufi­ci­ent. Pineda i Mal­grat ja han fet el pri­mer tast i dilluns van ence­tar el nou ser­vei apli­cat als grans pro­duc­tors i van asso­lir la gens menys­pre­a­ble xifra de 1.140 qui­los. Pala­folls i Santa Susanna s'hi afe­gi­ran d'aquí a poc. L'objec­tiu comú és escal­far motors fins al juliol, quan, sem­pre que els ter­mi­nis es com­plei­xin, el con­di­ci­o­na­ment de la planta de trans­ferència de la Man­co­mu­ni­tat per­meti afron­tar amb èxit una reco­llida de l'orgànica als par­ti­cu­lars. El ser­vei s'ha dei­xat en mans del Con­sell Comar­cal del Maresme, que en aquest període serà l'encar­re­gat de reco­llir els con­te­ni­dors de color marró que a par­tir de les 8 del matí boti­gues, super­mer­cats, esco­les, residències geriàtri­ques i altres esta­bli­ments eti­que­tats com a grans pro­duc­tors hau­ran de dei­xar a la porta. Un cop com­pro­vat que a l'inte­rior del con­te­ni­dor –que es recull cada dia de dilluns a diu­menge– hi ha la brossa que per­toca, es bui­darà en el camió espe­cial i l'esta­bli­ment l'haurà de reti­rar del car­rer.

A Mal­grat, la regi­dora de Medi Ambi­ent. Lluïsa Mèrida, informa que en un pri­mer moment for­men part d'aquesta pri­mera fase 53 esta­bli­ments i que pot haver-hi can­vis en funció de com es desen­vo­lupi el ser­vei. A Pineda hi inter­ve­nen 65 grans pro­duc­tors. Tant en un com en l'altre muni­cipi, amb un mar­cat caràcter turístic, els hotels s'hi ani­ran afe­gint en funció de quan comen­cin la tem­po­rada, però es pre­veu que per Set­mana Santa ja hi par­ti­ci­pin tots. En el cas de Santa Susanna, amb una eco­no­mia basada en el turisme, l'alcalde, Josep Mon­real asse­gura que serà a prin­ci­pis de febrer, quan els esta­bli­ments hote­lers comen­cin a fun­ci­o­nar amb l'arri­bada dels avis de la Inserso, quan es posarà en marxa la reco­llida. A Pala­folls, segons va con­fir­mar ahir el mateix alcalde, Valentí Agustí, era «qüestió de dies» que s'iniciés el ser­vei, perquè tant les reu­ni­ons amb comer­ci­ants i res­tau­ra­dors com el repar­ti­ment de con­te­ni­dors estan pràcti­ca­ment enlles­tits. En qual­se­vol cas, l'èxit total de la ini­ci­a­tiva recau en bona part en què la planta de trans­ferència, situ­ada a Mal­grat, dis­posi de les ins­tal·laci­ons ade­qua­des per rebre amb garan­ties la dar­rera fracció de la brossa que que­dava per resol­dre. Totes les pobla­ci­ons, però, sense excepció, veuen l'arri­bada del ser­vei com un llast a afe­gir a les grans des­pe­ses que la crisi actual com­porta. Xifres que poden arri­bar als 500.000 euros anu­als són un repte. I un repte que no es pot obviar, però, que no és menor que el de cons­ci­en­ciar una ciu­ta­da­nia poc moti­vada i que creu que amb els impos­tos que paga ja ha com­plert. Sigui a través de cam­pa­nyes, sigui a través de san­ci­ons, aquests muni­ci­pis de l'Alt Maresme han d'acon­se­guir la com­pli­ci­tat de la gent perquè assu­meixi com a nor­mal un gest tant sim­ple com és el de llençar la pela de patata o la pell de plàtan en un lloc con­cret. Sem­bla fàcil, però no ho és tant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.