Medi ambient

municipal

subministrament d'aigua

Badalona recupera l’antiga mina d’aigua de Sant Jeroni

Les obres de manteniment de l’aqüeducte d’ATLL faran que deixi de tenir fuites i obliguen a reactivar la font Santa, que torna a abastir el monestir i els camps de conreu

L’Ajuntament preveu aprofitar més els pous freàtics

La font de Sant Miquel, a l’interior del monestir de Sant Jeroni de la Murtra de Badalona, torna a rajar després d’anys de no fer-ho. La recuperació de la mina de la Font Santa, impulsada per l’associació d’Amics de Sant Jeroni i feta amb la col·laboració del Grup d’Espeleologia de Badalona (GEB), ha permès que el monestir torni a tenir un abastiment històric que havia caigut en desús. Durant anys, l’entorn de la vall de Betlem, on hi ha el monestir i els camps de conreu que l’envolten, s’ha abastit, en part, de l’aigua procedent d’una fuita de l’aqüeducte d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) que va des de la planta potabilitzadora del Ter, a Cardedeu, fins a l’estació distribuïdora de la Trinitat, a Barcelona, i passa pel barri de Canyet, a Badalona. L’aqüeducte havia arribat a perdre fins a 9.000 litres d’aigua per hora en aquest punt, fet que va motivar la denúncia de l’Associació de Veïns de Canyet a la fiscalia de medi ambient.

L’any 2008, s’hi van fer algunes millores i la pèrdua d’aigua va anar minvant. Tot i això, la reparació completa de la canonada, que té pèrdues en altres punts del recorregut, estava pendent. Ara, l’anunci de la imminència de les obres ha fet que es busquin alternatives al subministrament i s’hagi optat per tornar als orígens, quan tota l’aigua que abastia el monestir procedia de les mines i els pous que capten l’aigua subterrània que sempre hi ha hagut a la serralada de Marina.

Fonts d’ATLL expliquen que el projecte de reparació està a punt, mentre que des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que és qui dona l’autorització perquè comencin els treballs, informen que la previsió és que es facin l’any vinent a causa de l’alta complexitat.

El tall no agafarà per sorpresa el monestir i el seu entorn. Els treballs de recuperació de la mina de la Font Santa fets pel GEB i els Amics de Sant Jeroni han permès que la mina, que es trobava bloquejada per un esfondrament, torni a fer arribar aigua al monestir. Francesc Alfambra, coneixedor de les mines de la serralada de Marina i president del GEB, explica que s’ha instal·lat un tub a la mina que permet salvar els enfonsament i canalitzar l’aigua. A més, el monestir ha recuperat un antic dipòsit de 200.000 litres on va parar l’aigua que raja de la font de Sant Miquel i passa a través del sobreeixidor del safareig que hi ha al costat de la font i també recull les aigües pluvials del claustre i de les teulades.

LA XIFRA

9.000
litres d’aigua per hora
havia arribat a perdre l’aqüeducte d’ATLL al seu pas pel barri de Canyet, a Badalona.

Millores a la xarxa d’aigua freàtica per al reg

ATLL va finançar, l’any 2008, la construcció d’un dipòsit al barri de Montigalà que serveix per emmagatzemar i reutilitzar l’aigua de les fuites que té a Badalona l’aqüeducte que va de la planta potabilitzadora de Cardedeu fins a l’estació distribuïdora de la Trinitat. L’aigua que arriba al dipòsit és la que s’acumula a la riera de Canyet, per on baixa el líquid que es perd de la canonada d’ATLL barrejat amb l’aigua sobrant de les mines de la serralada de Marina. A la part alta de la riera, just al límit de la zona urbanitzada, és on comença la conducció, que es va construir per canalitzar el líquid fins al dipòsit de Montigalà, situat a tocar del parc G4. Aquest dipòsit té una capacitat de 200.000 litres i l’aigua que s’hi acumula serveix per regar parcs urbans de Montigalà i la mitjana de la B-20. En previsió de la futura reparació de la canonada, l’Ajuntament va excavar un pou al costat del dipòsit, d’on extreu aigua de la capa freàtica que també es destina també al reg.

Les aigües freàtiques es fan servir per regar altres zones verdes de la ciutat. A la plaça de Pompeu Fabra, al centre de Badalona, hi ha un pou d’on s’extreu aigua per regar l’extensa zona verda que hi ha en aquesta plaça i està previst que, en breu, comencin les obres de construcció d’una canalització que portarà aigua d’aquest pou fins a la bassa que hi ha a la masia de Can Cabanyes, on fins ara arribava aigua procedent del dipòsit de Montigalà. D’aquesta manera, la canalització permetria fer arribar l’aigua del freàtic de la plaça de Pompeu Fabra fins al dipòsit de Montigalà. L’obra tindrà un cost aproximat de 250.000 euros i, segons fonts municipals, està previst que es pugui començar en breu. Els treballs tindran una durada d’uns sis mesos i permetran interconnectar la xarxa d’agua freàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia