Infraestructures i serveis

Sant Fruitós museïtzarà Cal Xamal

L’Ajuntament recuperarà la casa pairal, en desús des dels 80, per ubicar-hi el museu municipal

El projecte podria arribar a trigar quatre anys a veure la llum

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages recuperarà Cal Xamal, una casa pairal al nucli emmurallat de la Sagrera, amb l’objectiu de traslladar-hi el museu municipal. El consistori col·laborarà amb el Col·lectiu Recerca Històrica, que gestiona de forma voluntària l’equipament –fundat el 2006 per Pilar Purtí i ara ubicat a la part baixa de la rectoria vella–, atorgant-li la gestió els propers cinc anys, així com les tasques de difusió i promoció del patrimoni, restauració de les peces malmeses i organització d’exposicions i visites escolars, entre d’altres. L’Ajuntament assumeix les despeses de manteniment i, a canvi, passa a ser propietari de tots els articles del museu.

Cal Xamal està en desús des dels anys 80, quan va passar a ser propietat municipal. Recentment, el consistori ha encarregat un estudi a la Diputació de Barcelona per valorar l’adequació de l’edifici a usos museístics. El pla director determina que compleix els requisits. Malgrat això, cal enderrocar bona part de l’immoble –deixant en peu només la planta baixa– i construir-lo de nou, amb totes les característiques tècniques i de seguretat que reclama la normativa. Segons l’alcalde, Joan Carles Batanés, les obres podrien tenir un cost de dos milions d’euros. Ajuntament i entitat estan decidits a tirar-ho endavant, però sembla que el projecte, que encara és molt incipient, podria trigar entre dos i quatre anys a veure la llum. De moment, el consistori ha destinat 30.000 euros a netejar l’edifici, estabilitzar les parts del sostre que estaven malmeses i fer una teulada nova.

Per ara, a Cal Casajoana

Mentre durin les obres, que encara no estan projectades, l’Ajuntament té en ment ubicar el museu en un recinte més gran. De fet, ja ha contactat amb els propietaris de l’espai i Batanés afirma que l’acord està tancat. Es tracta de Cal Casajoana, una casa construïda al carrer Padró per una de les famílies més adinerades del poble en l’època en què la sagrera va quedar petita i alguns veïns van començar a construir fora de la vila fortificada. És un immoble privat, però només té habitada la segona planta. El consistori estudia llogar planta baixa i primer pis, fins que l’edifici de Cal Xamal estigui enllestit. També assumirà el lloguer de la rectoria –fins ara simbòlic, de 25 euros, i pagat pel col·lectiu– per tal de transformar l’espai en magatzem i taller de restauració.

Ubicar finalment el museu a Cal Xamal permetria passar dels 140 m² disposats a l’antiga rectoria a prop de 800, un fet valorat amb moltíssima il·lusió per part dels impulsors. Josep Sinca, president del museu, assenyala que el fet de convertir-se en equipament municipal fa que passi a ser inclòs a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació, i “això donarà una projecció important” del municipi i la seva història. Sinca explica que tenen l’objectiu de treballar amb els pobles veïns per programar exposicions itinerants, “ara totalment impossible per falta d’espai”, i sota el lema “estimular el sentit de l’estima” per Sant Fruitós. “Una inversió d’aquestes característiques el que fa és augmentar l’autoestima dels ciutadans i fer que se sentin orgullosos de viure aquí”, detalla també Batanés, i hi afegeix que “quan la gent s’estima el seu poble el cuida, i aquest és el retorn que busquem”.

El museu simula com era la vida en una casa rural del segle XIX amb centenars d’objectes antics donats per les famílies de Sant Fruitós.

LA XIFRA

2.155
articles inventariats té el museu
, entre els quals hi ha mobles, vestits, llibres, vaixelles o eines del camp d’època


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.