El Ripollès, entre la sensibilitat de ser gironins i la proximitat a Osona
Els polítics mantenen diverses posicions segons el territori on viuen
Al Ripollès, l'alcalde de Camprodon i diputat al Parlament pel PSC, Esteve Pujol, no té cap dubte que a la vall de Camprodon hi ha gairebé unanimitat en la voluntat de pertànyer a les comarques gironines. Tot i que diu que entén que, per a altres zones del Ripollès, la proximitat amb Osona és evident, històricament i socialment, al seu parer, Camprodon sempre ha estat més proper a Olot i la Garrotxa. La posició de l'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat (CiU), és completament diferent, i aposta clarament per una vegueria conjunta amb Osona. De raó no li'n falta. Hi ha la línia de tren i el desdoblament de la C-17, que fan que, per a un habitant del baix Ripollès o de la vall de Ribes, sigui més còmode i pràctic anar fins i tot a Barcelona que no pas a Girona.
A la Diputació, el diputat provincial de CiU, Jaume Torremadé, opina que aquest no és el moment d'iniciar el debat de la divisió territorial i que s'ha volgut generar «per tapar qüestions pendents més importants». Per la seva banda, la vicepresidenta de l'ens, Maria Teresa Ferrés (PSC), coincideix amb els membres d'ERC i qualifica d'«actual» el debat territorial.
«El Ripollès forma part del territori gironí i així esperem que continuï»
Enric Vilert va revalidar el 2003 l'alcaldia de Vilablareix. A l'abril del 2004 va rellevar Joan Puig a la vicepresidència de la Diputació de Girona. Hi va ser responsable de l'àrea de Cultura i portaveu del grup d'ERC. Des de l'inici de la legislatura, el 2007, n'és el president. Es mostra partidari de conservar la unitat de les comarques gironines, excepte la Cerdanya.