La Xatic aposta per la comercialització a l'hora d'impulsar el turisme industrial

La xarxa nascuda a Terrassa manté l'activitat tot i haver conclòs el seu pla de dinamització inicial

Tot i que la Xatic es va crear, pre­ci­sa­ment i específica­ment, per tirar enda­vant el pla de dina­mit­zació del pro­ducte turístic indus­trial i de la inno­vació tec­nològica de Cata­lu­nya, a la mei­tat del seu desen­vo­lu­pa­ment ja va deci­dir que con­ti­nu­a­ria actiu sense data de cadu­ci­tat. Fins i tot, des del 2006, es van afe­gir tres muni­ci­pis als 19 que van crear la xarxa: Esplu­gues de Llo­bre­gat, Guar­di­ola de Ber­guedà i Palau-solità i Ple­ga­mans. Amb vista al 2010, en la reunió d'ahir es va deci­dir apos­tar amb encara més força per la comer­ci­a­lit­zació, cosa que per­metrà aug­men­tar encara més les visi­tes als museus indus­tri­als i el con­sum d'iti­ne­ra­ris tec­nològics a par­tir d'acords amb els tele­o­pe­ra­dors.

«Volem exer­cir de majo­ris­tes de turisme» va expres­sar el gerent de la Xatic, Josep Maria Pey, que es va refe­rir al ter­cer Congrés Euro­peu de Turisme Indus­trial, que se cele­brarà a l'octu­bre a Torí (Itàlia), com una de les grans opor­tu­ni­tats per al crei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de la xarxa. «Ara tenim el pro­jecte més defi­nit que el 2006 a Angers i el 2008 a Toledo», va expli­car, tot fent incís en el fet que les mesu­res apli­ca­des ja han permès tenir un pes específic en l'àmbit esta­tal.

De fet, el milió i mig d'euros que ha cos­tat el pla de dina­mit­zació ha estat finançat, a parts iguals, per la Gene­ra­li­tat, el govern esta­tal i el Xatic. Ahir, el sub­di­rec­tor gene­ral de Desen­vo­lu­pa­ment i Sos­te­ni­bi­li­tat Turística d'Espa­nya, Gon­zalo Ceba­llos; la sub­de­le­gada esta­tal a Bar­ce­lona, Mont­ser­rat Gar­cia, i el direc­tor gene­ral de Turisme, Joan Car­les Vilalta, van acom­pa­nyar Navarro i la resta d'alcal­des a l'hora de fer una revisió del pla, que a Ter­rassa ha por­tat implícita una acu­rada senya­lit­zació.

L'origen, a Terrassa l'any 2004

El 20 de desembre del 2004 es van reunir a Terrassa 19 alcaldes de poblacions de Catalunya amb un llegat industrial important. Aquests van decidir crear una associació que gestionés un pla per a la promoció del turisme industrial a cada municipi, la futura Xatic. La idea va ser molt ben rebuda per part de les altres administracions; el 9 de maig del 2005 es va signar el conveni amb la Generalitat de Catalunya i el 25 de juliol del 2006, amb el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. El primer dia oficial de la Xatic va ser el 27 de febrer del 2006, moment en què es va iniciar la tasca de promoure el concepte de turisme industrial i generar-ne la demanda de manera comuna; crear nous productes relacionats amb aquest àmbit i millorar-ne els existents; situar Catalunya en el sector turístic o ampliar l'àmbit de col·laboracions de la Xatic més enllà del país. Els primers municipis que van crear la xarxa, sota el lideratge de Terrassa, van ser: Àreu, Bellmunt del Priorat, Capellades, Cardona, Castellar de N'Hug, Castelló d'Empúries, Cercs, Esparreguera, Granollers, Igualada, Manlleu, Manresa, Palafrugell, Puig-reig, Ripoll, Sant Sadurní d'Anoia, Santa Coloma de Cervelló i Vilanova i la Geltrú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.