La Xatic aposta per la comercialització a l'hora d'impulsar el turisme industrial
La xarxa nascuda a Terrassa manté l'activitat tot i haver conclòs el seu pla de dinamització inicial
Tot i que la Xatic es va crear, precisament i específicament, per tirar endavant el pla de dinamització del producte turístic industrial i de la innovació tecnològica de Catalunya, a la meitat del seu desenvolupament ja va decidir que continuaria actiu sense data de caducitat. Fins i tot, des del 2006, es van afegir tres municipis als 19 que van crear la xarxa: Esplugues de Llobregat, Guardiola de Berguedà i Palau-solità i Plegamans. Amb vista al 2010, en la reunió d'ahir es va decidir apostar amb encara més força per la comercialització, cosa que permetrà augmentar encara més les visites als museus industrials i el consum d'itineraris tecnològics a partir d'acords amb els teleoperadors.
«Volem exercir de majoristes de turisme» va expressar el gerent de la Xatic, Josep Maria Pey, que es va referir al tercer Congrés Europeu de Turisme Industrial, que se celebrarà a l'octubre a Torí (Itàlia), com una de les grans oportunitats per al creixement internacional de la xarxa. «Ara tenim el projecte més definit que el 2006 a Angers i el 2008 a Toledo», va explicar, tot fent incís en el fet que les mesures aplicades ja han permès tenir un pes específic en l'àmbit estatal.
De fet, el milió i mig d'euros que ha costat el pla de dinamització ha estat finançat, a parts iguals, per la Generalitat, el govern estatal i el Xatic. Ahir, el subdirector general de Desenvolupament i Sostenibilitat Turística d'Espanya, Gonzalo Ceballos; la subdelegada estatal a Barcelona, Montserrat Garcia, i el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, van acompanyar Navarro i la resta d'alcaldes a l'hora de fer una revisió del pla, que a Terrassa ha portat implícita una acurada senyalització.
L'origen, a Terrassa l'any 2004
El 20 de desembre del 2004 es van reunir a Terrassa 19 alcaldes de poblacions de Catalunya amb un llegat industrial important. Aquests van decidir crear una associació que gestionés un pla per a la promoció del turisme industrial a cada municipi, la futura Xatic. La idea va ser molt ben rebuda per part de les altres administracions; el 9 de maig del 2005 es va signar el conveni amb la Generalitat de Catalunya i el 25 de juliol del 2006, amb el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. El primer dia oficial de la Xatic va ser el 27 de febrer del 2006, moment en què es va iniciar la tasca de promoure el concepte de turisme industrial i generar-ne la demanda de manera comuna; crear nous productes relacionats amb aquest àmbit i millorar-ne els existents; situar Catalunya en el sector turístic o ampliar l'àmbit de col·laboracions de la Xatic més enllà del país. Els primers municipis que van crear la xarxa, sota el lideratge de Terrassa, van ser: Àreu, Bellmunt del Priorat, Capellades, Cardona, Castellar de N'Hug, Castelló d'Empúries, Cercs, Esparreguera, Granollers, Igualada, Manlleu, Manresa, Palafrugell, Puig-reig, Ripoll, Sant Sadurní d'Anoia, Santa Coloma de Cervelló i Vilanova i la Geltrú.