Medi ambient

Metereologia

La baixada de temperatures emblanquina cotes baixes

Les principals nevades es van produir al Pirineu però punts per sota dels 200 metres van quedar enfarinats

Llocs com el prelitoral de Tarragona, la Selva i el Maresme van tenir un tastet de neu

La baixada de temperatures que havia predit el Servei Meteorològic de Catalunya es va complir ahir al peu de la lletra i va venir acompanyada de neu. Seguint la lògica meteorològica, les nevades més importants es van produir al Pirineu, però van fer acte de presència també a cotes baixes, per sota dels 200 metres. El prelitoral de Tarragona, el Maresme, llocs baixos de la Selva i d’Osona són alguns dels punts que van quedar emblanquinats, sense que la neu arribés a agafar de forma persistent. Tot i això, les màquines llevaneu van actuar, més que res preventivament, a infraestructures com ara la C-32 a l’altura del Maresme i per evitar problemes majors de circulació a la urbanització Font del Montnegre de Sant Iscle de Vallalta.

En canvi, a molts sectors del Pirineu, especialment a la cara nord, la nevada va ser important i matinera. A Puigcerdà i a Sant Pau de Segúries, per exemple, ja hi havia dos centímetres acumulats de bon matí, i a Sant Hilari Sacalm es va arribar fins als deu centímetres de neu. I municipis d’àmbits com la Val d’Aran, el nord del Pallars, la Ribagorça, la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa van anar agafant el blanc al llarg del dia, així com als cims del Puigsacalm i del Montseny.

Tot plegat va comportar que el Servei Català de Trànsit obligués a portar cadenes a la C-28 entre Vielha i Esterri d’Àneu, a la C-147 d’Esterri d’Àneu a Alòs d’Isil i a la C-142b entre Vaquèira i el pla de Beret, entre d’altres. La caiguda de les temperatures va ser espectacular; a les quatre de la tarda eren moltes les poblacions que encara estaven per sota dels zero graus. És el cas, per exemple, de Das (-10), Organyà (-8,2), Oliana (-7,9), Guardiola de Berguedà (-7,8) i Tremp (-7,1).

Les grans beneficiades

La nevada ha beneficiat les estacions d’esquí, que ja feia dies que feien neu produïda. Moltes ja han obert o ho faran els pròxims dies, com Vallter 2000, la Vall de Núria, la Molina i Masella. Alerta, però, a les zones d’alta muntanya, el vent s’anirà enfortint al llarg de tot el cap de setmana.

El responsable del descens

Un anticicló situat a l’oest de les illes Britàniques i una depressió encaixada al golf de Gènova, que s’han combinat per arrossegar una massa d’aire molt fred, inicialment d’origen àrtic, són els responsables de la davallada, que es notarà també aquest cap de setmana acompanyada de fortes ratxes de vent.

La baixada de les temperatures de fa uns dies respecte a la que es registrarà ara serà d’entre 5 i 10 graus, i durant el cap de setmana es preveuen glaçades fortes al Pirineu, moderades a l’interior i febles i puntuals al litoral.

El vent bufarà fort o molt fort, sobretot al Pirineu, a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre. Aquest vent, en combinació amb la neu, podrà produir el fenomen del torb. A més, l’onatge s’alterarà notablement a la Costa Brava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.