Serveis

Castelldefels municipalitza el servei de brossa i neteja

L'Ajuntament cedeix la contracta a l'empresa municipal que ara gestiona l'aparcament regulat del centre

L'anterior govern va intentar adjudicar sense èxit el servei a una empresa privada

L'Ajuntament de Castelldefels ha decidit encarregar a SAC, l'empresa municipal que gestiona els aparcaments públics i la zona blava del centre de la ciutat, el servei de recollida de residus, de neteja viària i de la deixalleria. El ple municipal va aprovar dijous al vespre el canvi en la forma de gestió del servei, que sempre ha prestat l'empresa privada Sersa, i encarregar a SAC que comenci a prestar el servei d'aquí a sis mesos. El ple va aprovar també una modificació de crèdit perquè SAC disposi de 2,7 milions d'euros per començar a comprar maquinària nova. Es tanca d'aquesta manera un capítol que va provocar durant el mandat passat alguns dels moments més tensos de la política municipal. El govern presidit pel PP va obrir un concurs per a la nova contracta de la recollida de residus i neteja viària. El va guanyar Cespa, que pertany a la multinacional Ferrovial, per 61,5 milions d'euros, però l'oposició es va conjurar i va tombar tres vegades l'adjudicació del contracte, que va quedar automàticament prorrogat a Sersa. Un dels principals motius esgrimits llavors per l'oposició va ser la preocupació pel futur dels treballadors.

Aquesta qüestió va ocupar de nou dijous bona part del debat. El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Ramon Morera, va assegurar que SAC necessitarà els 93 treballadors que presten ara el servei. “La immensa majoria de la plantilla té drets de subrogació”, va afirmar, i va precisar que les poques places que no quedin ocupades en el procés de subrogació s'obriran a la ciutadania. El PP i Ciutadans, en canvi, van afirmar que només queda assegurat que 65 treballadors passin a la nova empresa. L'oposició no va aprovar el nou model de gestió –el PP hi va votar en contra i CiU i Ciutadans es van abstenir– pels dubtes que, segons el seu parer, provoca d'entrada aquest procés, com ara la falta d'experiència en el sector de l'empresa que ara gestiona l'aparcament.

El quadripartit que governa defensa que el nou sistema garantirà “un servei de qualitat, respecte amb el medi ambient, el manteniment de la plantilla i la participació de la comunitat”, segons Morera. També la flexibilitat. “La situació de canvi permanent que viu Castelldefels”, amb una població creixent, “fa imprescindible que l'Ajuntament tingui el control total del servei de neteja”, va afirmar Morera, que hi va afegir: “No volem casar-nos amb ningú els propers deu anys sinó anar incorporant millores anuals.” El govern municipal no es vol arriscar a tenir dificultats com les que ha plantejat la gestió de la zona blava i verda de la platja. L'Ajuntament ha hagut de compensar la concessionària, Valoriza, amb 800.000 euros pels canvis que l'anterior govern va fer en les condicions de l'adjudicació.

Més econòmic

El nou servei serà, segons el govern, també més econòmic. L'Ajuntament ha optat per la municipalització després de les conclusions d'un estudi elaborat per la consultoria Faura-Casas i ha fixat en 5,6 milions d'euros l'aportació anual que farà a SAC. A més, s'invertiran onze milions en l'adequació de les instal·lacions de la carretera de la Sentiu i en la compra de vehicles i maquinària. Segons el consistori, el fet que la facturació del servei estigui exempta d'IVA representarà un estalvi d'uns tres milions en deu anys.

LA DATA

01.04.17
SAC
començarà a implantar el nou servei de recollida de brossa, neteja viària i deixalleria municipal.

LA XIFRA

11
milions d'euros
es destinaran a comprar maquinària i a adequar les instal·lacions de la carretera de la Sentiu.

LA FRASE

El canvi permanent que viu Castelldefels fa imprescindible que l'Ajuntament tingui el control del servei
Ramon Morera
Regidor d'Urbanisme i Medi Ambient

L'Ajuntament compra la masia de Can Baixeres

Rosa M. Bravo

Castelldefels incorporarà la masia de Can Baixeres, un immoble que data de principis del segle XX i d'estil noucentista, al patrimoni municipal. El ple va aprovar la compra d'aquest edifici, situat al número 2 de l'avinguda Diagonal, per 588.492 euros. La voluntat de l'equip de govern és, segons va assenyalar el regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Ramon Morera, incorporar l'immoble al patrimoni cultural de la ciutat i que acabi sent un equipament. Morera va avançar la creació d'un eix cultural aprofitant les masies de Can Baixeres, Can Garrofer i Can Roca de Baix, que s'ha de rehabilitar per fer-hi un hotel d'entitats. “Fem un pas important en la recuperació del poc però rellevant patrimoni cultural que tenim a la ciutat”, va afirmar l'edil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.