Infraestructures i serveis

Obliguen a prestar el servei de l’aigua a Sant Hilari, tot i la nul·litat de la concessió

L’equip de govern fa cas omís d’un informe desfavorable del secretari

El consistori requereix a Sorea que mantingui el subministrament per evitar dany

L’equip de govern de Sant Hilari Sacalm, del Partit Independent de les Guilleries (PIG), ha fet cas omís d’un informe del secretari i interventor de l’Ajuntament, Màrius Valls. Per acord de ple, l’Ajuntament obliga l’empresa de l’aigua (Sorea) a prestar el servei (és a dir, a continuar fent-ho), tot i que Valls adverteix que això podria ser il·legal. Fa dos anys el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la concessió que l’Ajuntament havia atorgat a Sorea el 2008.

L’equip de govern hilarienc executa, finalment, la sentència del 28 de gener del 2015 del TSJC, que ratificava i ampliava la del jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona del 2 de setembre del 2011. El servei de l’aigua és “una competència bàsica” –explica Gallardo–. Per això, atenent les conclusions d’un informe extern, el consistori exigeix a Sorea que garanteixi el subministrament.

Interval curt

L’informe del bufet d’advocats Nova Celona, amb data del 10 de juliol, aconsella l’“l’obligació de prestar per part de l’anterior adjudicatari la continuació del contracte sota les mateixes clàusules, per evitar un greu trastorn al servei públic”, segons han redactat els assessors. L’informe aconsella que el període d’obligació hauria de ser un interval curt, mentre l’Ajuntament tria el nou model de gestió (gestió directa o una altra concessió).

L’informe extern és molt diferent del que va fer el secretari interventor de l’Ajuntament, Màrius Valls. A parer de Valls, l’Ajuntament no té en compte que, segons les dues sentències esmentades, els jutges van anul·lar quatre punts: la creació del servei municipal de subministrament d’aigua potable, el plec de clàusules i el reglament del servei i l’adjudicació a Sorea mitjançant concessió administrativa. Els quatre punts de què fa esment Valls formaven part de l’acord de ple del 5 de juny de 2008, segons el qual ERC, que ostentava l’alcaldia mitjançant Joan Garriga, i el PIG, encapçalat per l’actual batlle, Joan Ramon Veciana, van concedir la gestió a Sorea per 50 anys (del 2008 al 2058). CiU va dur als jutjats l’acord de ple del 2008.

Pel secretari, és il·legal

L’informe de Valls, del 18 de juliol, conclou: “En base a tot l’exposat s’informa desfavorablement i amb l’advertiment d’il·legalitat en els termes expressats en la Proposta d’Acord [obligatorietat que Sorea presti el servei]”.

En la sentència del 2015, el TSJC sostenia que l’equip de govern no havia fet cap informe tècnic a l’hora de concedir el servei a Sorea, no havia buscat cap alternativa i havia donat per bones les dades ofertes per l’empresa interessada. Fins al 2007, el subministrament l’havia fet l’empresa d’un particular, Josep Maria de Ribot Mundet.

LA FRASE

Hem de garantir que el servei es faci de manera correcta, tot i que la concessió no s’hauria d’haver fet
Jenni Gallardo
regidora de serveis municipals i 2a tinenta d’alcalde de sANT Hilari

LA XIFRA

7
vots
de 13 van servir al juliol perquè l’Ajuntament obligui Sorea a prestar el servei, tot i l’informe del secretari.

LA DATA

28.01.15
és el dia
que el TSJC va anul·lar la concessió a Sorea, aprovada en el ple del 5 de juny de 2008 de manera definitiva.

“L’informe desfavorable no és transcendent”

L’equip de govern de Sant Hilari Sacalm ha decidit executar les sentències desfavorables sobre l’aigua. La regidora de Serveis Municipals, Jenni Gallardo, ha pres el relleu de l’alcalde, Joan Ramon Veciana, en la gestió del conflicte i relativitza l’informe desfavorable del secretari. “D’informes, se’n fan molts. N’hi ha de preceptius i n’hi ha que no ho són. L’informe desfavorable [sobre l’aigua] no és transcendent. No paralitza res i l’hem tingut en compte.” En el ple, Gallardo va reconèixer que la disparitat de criteris en relació amb el secretari era “incòmoda” i “sorprenent”, però hi afegeix que això passa molt sovint en l’administració pública del país. “Els regidors dels ajuntaments no hi estan acostumats [als informes desfavorables]”.

El cap de l’oposició i exalcalde, Albert Santaugini (CiU), va demanar en el ple que el punt de l’aigua s’ajornés. El PIG no hi va accedir, i CiU es va negar a votar. Els seus regidors es van aixecar i van anar entre els seients del públic. Després de la votació, van tornar a la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia