Infraestructures i serveis

El Port de la Selva disposarà d’una dessalinitzadora mòbil

L’Ajuntament vol posar-la en funcionament al més aviat possible per garantir el servei d’aigua potable

L’aqüífer té 700 mg de sal per litre, i el límit que obligaria a restringir-ne l’ús a és 800 mg/l

El Port de la Selva posarà en marxa una dessalinitzadora mòbil per fer front a la sequera que pateix, la pitjor que han viscut en els darrers 30 anys, i evitar que s’hagi de prohibir l’ús d’aigua potable. L’alcalde del municipi, Josep Maria Cervera, ha explicat que preveuen que l’aparell arribi en els pròxims dies, que ja s’han fet les obres necessàries per poder-la connectar al dipòsit municipal i que es posarà en marxa al més aviat possible.

I és que a hores d’ara l’aqüífer que abasteix la població té al voltant de 700 mil·ligrams de sal per litre, al límit del nivell de 800 mg/l que s’ha de comunicar al Departament de Salut i que obligaria a prohibir el consum d’aigua. Paral·lelament, l’Ajuntament està treballant amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consorci de la Costa Brava per aconseguir connectar-se al pantà de Darnius-Boadella i aconseguir així complementar el sistema amb el qual s’abasteixen. A hores d’ara, ja han encarregat un estudi per determinar els costos que tindria construir una canonada que sortiria del dipòsit de Cadaqués i arribaria al municipi, provinent de Roses.

Fa mesos que la salinització de l’aqüífer que abasteix el municipi augmenta i, a principis d’aquest any, van decidir posar en marxa un antic pou per combatre-ho. El municipi disposa des del 2015 d’un sistema innovador que utilitza aigua regenerada per autoabastir-se però que, quan els nivells de salinització són tan alts, ha d’aturar-se.

L’alcalde, Josep Maria Cervera, ha explicat que les pluges de maig van ajudar a retardar la situació però que durant les últimes setmanes de juliol els nivells han augmentat a passos gegants. Fa mesos que s’apliquen restriccions. El consistori va emetre un ban per prohibir el reg agrícola, el de jardins, rentar vehicles i embarcacions i omplir piscines. Tampoc es poden utilitzar les dutxes de les platges, tot i que la població es troba en plena temporada d’estiu. Però no n’hi ha hagut prou. “Fa dies que hi estem treballant i estem en contacte amb l’ACA, que ens ha dit que l’única solució d’urgència que tenim és la que pensàvem: una dessalinitzadora mòbil”, afirma l’alcalde.

Situació “límit”

Cervera diu que hi ha molt poques empreses que facin aquest tipus d’instal·lacions i que n’han aconseguit una que els arribarà en els pròxims dies provinent d’Anglaterra. L’empresa d’aigües Sorea ja ha fet totes les obres necessàries perquè l’aparell es pugui connectar al dipòsit tan bon punt arribi. Segons l’alcalde, la situació és límit i si no s’adopta aquesta mesura d’aquí a una setmana o deu dies s’hauria de prohibir el consum d’aigua.

L’alcalde admet, però, que el cost d’aquest tipus d’instal·lacions és alt i que estan buscant ajut d’altres administracions, com ara l’ACA. A banda del cost de portar-la i instal·lar-la, el lloguer setmanal se situa al voltant dels 16.000 euros. “Calculem llogar-la durant cinc o sis setmanes esperant que durant el setembre i l’octubre plogui”, afirma.

LA XIFRA

16.000
euros setmanals
és el cost del lloguer de la dessalinitzadora. Es preveu que estigui en ús més d’un mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.