El #wasteinprogress du a Girona la “taxa justa”
Nou ciutats o zones d’arreu exposaran models de pagament per generació
La tercera edició del #wasteinprogress reuneix al Palau de Fires de Girona (del 6 al 8 de març) representants de nou ciutat d’arreu del món per conèixer de primera mà els seus models de recollida selectiva de residus i el pagament de la “taxa justa”, és a dir, el pagament per generació. Es tracta de Seattle (Estats Units), Leipzig (Alemanya), Berna (Suïssa), Estiria (Àustria), Vèneto (Itàlia), la Vall d’Aosta (Itàlia), Twente Milieu (Holanda), Grand Besançon (França) i Aes-Bord Na Mona (Irlanda), tots amb uns índex de reciclatge d’entre el 55 i el 85%, però amb mitjanes que s’acosten més a aquest darrer percentatge. Aquestes ciutats o àrees supramunicipals representen models adaptats a poblacions amb nombre d’habitants molt diferents, amb major o menor presència de turisme i, en el primer cas, amb una forta estacionalització, i en alguns casos amb un pes molt important del sector comercial.
A les comarques gironines, només Vilablareix ha aplicat la taxa justa i és un dels cinc únics municipis del país que hi han apostat, tot i que, en molts altres casos, es duen experiències per a la seva implantació definitiva.
L’alcaldessa, Marta Madrenas, va explicar ahir durant la presentació del #wasteinprogress que Girona volia convertir-se en la primera ciutat mitjana de Catalunya a acceptar l’objectiu de la “taxa justa”. El municipi ha provat el sistema de porta a porta a Sant Daniel amb notable èxit i ha dit que els veïns d’aquest barri ja paguen menys en deixalles.