Infraestructures i serveis

Amb el porta a porta, Porqueres ja recicla el 78% de les deixalles

Es compleix el primer any de l’entrada en funcionament del nou sistema de recollida selectiva al municipi

Un 12% de les llars no utilitzen aquest servei

Un any després de l’entrada en funcionament del porta a porta, les xifres de la recollida d’escombraries selectiva a Porqueres són molt significatives. La fracció orgànica és la que registra un canvi més notable: se n’ha triplicat la quantitat (de 181,8 tones el 2017 a les 443,5 tones en el primer any del nou sistema). Una altra dada que també resulta eloqüent: el rebuig traslladat a l’abocador comarcal s’ha reduït un 70% –en contret, de 1.115 tones a 344 tones–, cosa que implica una rebaixa de les despeses municipals per l’ús d’aquelles instal·lacions. En resum, Porqueres ha passat de reciclar el 37% de les deixalles a reciclar-ne el 78%. Com que l’ús dels cubells de cada fracció es controla a través de la lectura dels seus codis de barres, se sap que un 88% de les aproximadament 1.700 llars del municipi (no s’hi compten les cases aïllades) els fan servir regularment. L’any vinent, amb aquestes dades a la mà, l’Ajuntament té previst aplicar una taxa diferent segons si es recicla bé o no.

A banda del cas de la fracció orgànica, en la resta de fraccions també s’han obtingut resultats positius. El residu verd ha augmentat un 23%; els envasos, un 20%; el vidre, un 12%, i el paper, un 3%. D’altra banda, els ingressos a la deixalleria i al camió de recollida d’andròmines s’han multiplicat per cinc.

LA FRASE

Volem que el 2020 els veïns ja paguin més o menys segons el seu comportament a l’hora de reciclar
Jordi Burch
REGIDOR DE MEDI AMBIENT

Aspectes que han de millorar

El regidor de Medi Ambient, Jordi Burch, es mostra molt satisfet dels resultats del primer any, però admet que hi ha aspectes que cal millorar. Un dels reptes serà esbrinar per què un 12% de les llars no participen en el porta a porta. A l’Ajuntament els consta que hi ha famílies que hi són reticents i que en altres casos es tracta d’habitatges que han quedat buits.

Una qüestió que es vol modificar és la recollida de roba a domicili, que ha estat fent la mateixa empresa dels contenidors. La intenció de l’Ajuntament és que en lloc d’anar passant un dia al mes per tot el municipi, el servei es faci a partir de la demanda, com amb les andròmines, ha avançat el regidor. També es vol canviar el camió de la recollida, que és un model antic.

D’altra banda, l’oposició (PDeCAT) es mostra crítica amb el porta a porta perquè preferirien que el sistema alternatiu s’hagués decidit en l’àmbit de tota la comarca. També consideren que el nou mètode ha comportat que hi hagi veïns que traslladin les seves bosses a contenidors de pobles de la rodalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia