Obres al desembre per a la nova connexió d’aigua a Borrassà
L’Ajuntament ha adjudicat les obres del segon i últim tram per connectar-se a la xarxa des de Figueres
El projecte ha de resoldre la presència de nitrats a Borrassà
Les previsions són que les obres de la nova canonada comencin el mes de desembre, amb una durada de treballs estimada de quatre mesos. “Anant bé, l’aigua potable de la nova connexió podria arribar a les aixetes de les cases de Borrassà d’aquí a cinc o sis mesos”, confia l’alcalde, Ferran Roquer. L’objectiu és solucionar de manera definitiva el problema de la presència de nitrats en l’aigua de Borrassà i resoldre el dèficit hídric (de l’ordre de 365,75 m³/dia d’aigua), que podria afectar el municipi, segons preveia el pla director d’abastament d’aigua potable.
Per afrontar aquest repte el consistori de Borrassà va aprovar l’abril del 2018 connectar-se directament a la xarxa de subministrament d’aigua potable de Figueres. Un projecte que ja en aquell moment, l’alcalde, Ferran Roquer, qualificava d’obra cabdal per superar una situació que s’arrossega al poble des de fa molts anys, per la qual cosa lamenta que la tramitació hagi costat tant.
Dos trams d’obra
Una primera fase d’obres es va iniciar un any enrere i ara l’Ajuntament de Borrassà ha adjudicat a l’empresa Agrotècnica del Segrià de Lleida les obres del segon i últim tram de la connexió, per un import de 369.395,87 euros, IVA inclòs. Per finançar els treballs, el municipi disposa de subvencions de la Diputació de Girona i de la Generalitat a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El projecte inclou la instal·lació d’una canonada en dos trams que, globalment, suma uns 4.680 metres de llarg. El primer tram anirà des de la connexió de la xarxa de Figueres-Santa Llogaia fins al límit municipal entre els pobles de Santa Llogaia d’Àlguema i Borrassà, punt on connectarà amb el tram ja fet, passant pel terme de Santa Llogaia, que ha autoritzat el pas de l’obra.
La canonada del segon tram connectarà fins al dipòsit d’aigua potable de Borrassà i inclourà un bombament per garantir la pressió necessària per conduir l’aigua. En aquest tram la connexió arribarà cap al camí vell de Navata i fins a l’encreuament de la canonada procedent del pou existent, i se situaria en paral·lel a aquesta fins a arribar al dipòsit d’aigua potable del municipi, que té una capacitat de 240 m³ i, actualment, s’abasteix d’un pou situat al nord del poble.