Trargisa assumirà la gestió de tot el cicle de l’aigua
Girona, Salt i Sarrià rebutgen crear una nova societat i subrogaran la plantilla d’Agissa a aquest ens
La gestió pública suposarà un estalvi que permetrà assumir inversions sense tocar tarifes
Girona, Salt i Sarrià de Ter integraran la gestió de l’aigua com una divisió dintre de l’empresa Trargisa. Aquesta fórmula permetrà que no s’hagi de crear una societat nova un cop resolt el contracte amb Agissa. Els tres municipis aposten per agrupar la gestió integral de tot el cicle de l’aigua en un mateix ens. Fins ara, Trargisa ja s’ocupava de la part de sanejament i residus, però, a falta de la conformitat dels serveis jurídics, a partir d’ara també integrarà la divisió de l’aigua potable. Segons els responsables municipals, aquest model de gestió directa suposarà un estalvi proper a “un quaranta per cent” Amb aquest estalvi, i sense necessitat d’augmentar les tarifes, es podran assumir les inversions i reposicions no realitzades per la gestora anterior (17 milions) i posar la xarxa al dia.
La municipalització de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter és cada dia més a prop. Després que el ple de Girona de dimarts resolgués el contracte amb Agissa per incompliments –Sarrià i Salt ho faran pròximament en els seus respectius plens–, responsables dels tres municipis van presentar ahir la nova fórmula de gestió de l’aigua. Serà un model de gestió pública i directa que, un cop descartada la creació d’un consorci o una societat limitada, aposta per integrar tot el cicle de l’aigua en l’ens públic Trargisa, en què ja tenen participació els tres municipis. “L’evolució natural és que el sector públic recuperi aquests serveis i en faci una gestió directa. [...] Això ens permetrà un estalvi d’un quaranta per cent respecte de la gestió mixta”, va explicar Àlex Barceló, tinent d’alcalde de Salt. La fórmula triada inclou integrar els serveis de l’aigua potable a Trargisa: “Ens estalviem crear una nova entitat i fusionem les dues empreses amb dues estructures separades que gestionen cada una la seva part de negoci.” Amb aquest nou model es tindrà un 42% més de capacitat d’inversió i de reposició que si s’hagués optat per una gestió indirecta.
Martí Terés, regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, va precisar que aquesta “fusió” no suposa “en cap cas” una reducció de la plantilla: “L’objectiu no va per aquí. Es fa per tenir una empresa que ens permeti dur a terme una gestió d’aquest servei de la forma més eficient.” De fet, Terés va assegurar que la previsió és augmentar la plantilla provinent d’Agissa, que actualment és d’una cinquantena de treballadors: “Ens convé ampliar-la en el servei de sanejament perquè no s’està prestant ni a Salt ni a Sarrià.” La previsió és crear uns vuit llocs de treball més per a aquest servei i dos o tres més per a tasques administratives i informàtiques als serveis centrals. Narcís Fajula, alcalde de Sarrià de Ter, va detallar que la plantilla provinent d’Agissa formarà part d’una “divisió d’aigua” de Trargisa. “Estem en negociació amb els treballadors per atendre les seves problemàtiques i inquietuds en l’absorció d’Agissa”, hi va afegir Fajula.
Segons un estudi elaborat pels tres municipis, aquest model de gestió pública permetrà un estalvi d’un 40% respecte de la gestió mixta: “Ho aconseguirem perquè ens permetrà estalviar costos en forma de retribució a la part privada o gràcies a una millor fiscalitat de les inversions.” Amb aquest estalvi, el nou servei d’aigua podrà assumir els 7 milions d’inversions i 10 de reposicions que calen per posar la xarxa al dia sense necessitat de modificar les tarifes.
Els tres municipis han treballat, també, en un nou reglament del servei, que preveu la creació d’un òrgan de participació i la creació de mesures per afavorir la transparència. També preveu potenciar l’oficina virtual i la gestió de les situacions de vulnerabilitat.