Serveis

vielha e mijaran

L'Aran demana ajuda als Mossos per recollir la brossa

Els camions recullen a mig matí i es troben cotxes mal aparcats i places aixecades per obres

Els Mossos responen que la retirada dels vehicles correspon als ajuntaments

El Conselh Generau d'Aran ha enviat un SOS en forma de nota de premsa: no es pot recollir la brossa en condicions, aquest pont de la Puríssima la situació ha estat molt complicada i es preveu que empitjori durant les pròximes vacances de Nadal, quan milers de turistes visitaran la vall atrets per l'esquí.

Els camions de recollida de la brossa de la vall es troben amb cotxes mal aparcats que tallen el pas dels carrers on fan la ruta o bé que no permeten l'accés als contenidors. La situació és especialment greu a la capital, Vielha, on es concentra bona part de l'activitat comercial i de serveis de la vall, però el problema s'estén a altres pobles.

El cap de coordinació dels Serveis Públics del Conselh, Emilio Sanllehy, hi afegeix que en aquest pont de la Puríssima ha augmentat un 30% el volum de residus i per primer cop s'ha hagut de fer front al nou sistema de recollida selectiva que han instal·lat els ajuntaments de Vielha i Naut Aran.

El Conselh conclou que convocarà els ajuntaments a una reunió els pròxims dies i demana l'ajut dels Mossos d'Esquadra per fer front als vehicles mal aparcats i altres incidències que alteren el servei.

Els Mossos, però, poques coses podran fer. Un portaveu d'aquest organisme va explicar ahir a aquest diari que la policia catalana pot multar els vehicles mal aparcats en zona urbana sempre que hi hagi un conveni amb els ajuntaments afectats, però en cap cas els pot retirar. La grua municipal és competència dels municipis, i per tant són ells els que haurien de retirar els cotxes. Responsables dels Mossos d'Esquadra, això sí, es reuniran la setmana vinent amb responsables dels ajuntaments i del Conselh per tractar aquesta qüestió.

L'Ajuntament de Vielha ha acusat el Conselh Generau de desviar la seva responsabilitat. El Conselh té cedida la competència de la retirada de la brossa des de l'any 1991, en fixa la taxa que es cobra als ciutadans i, per tant, “és el responsable exclusiu de la bona gestió del servei”, diu el tinent d'alcalde de Vielha, Àlex Moga.

El consistori de Vielha culpa del problema el canvi d'horari que va decidir el Conselh Generau. “La recollida abans es feia de matinada, però des del setembre van passar a fer-la a les deu i a les onze del matí, enmig de tota l'activitat de la vall”, diu Moga. El canvi d'horari es va fer arran de la implantació dels contenidors soterrats a Vielha. “Nosaltres vam canviar de contenidors perquè són millors per a l'urbanisme de la ciutat, i no s'ha de canviar d'horari la recollida”, explica Moga.

LA FRASE

Força vehicles mal estacionats han impedit el pas dels camions durant el pont de la Puríssima
Emilio Sanllehy
cap de coordinació dels serveis públics de la val d'aran

LA FRASE

Tenim vigilants que sancionen els infractors, el problema és l'horari de recollida decidit pel Conselh
Àlex Moga
segon tinent d'alcalde de l'ajuntament de vielha e mijaran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.