Alt Penedès
El Penedès estudia incinerar brossa per reduir residus
La mancomunitat Penedès-Garraf demana a la Generalitat una planta de tractament de residus urbans per destinar part de la brossa a les incineradores
Només es recicla un terç de la brossa
Les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf generen cada any prop de 150.000 tones de brossa, de les quals només se'n recicla un terç, que va a parar bàsicament a l'abocador d'Hostalets de Pierola, a l'Anoia.
La mancomunitat intermunicipal Alt Penedès-Garraf dissenya des de fa temps plans per incentivar la recollida selectiva però tot i així les xifres de brossa llençada als abocadors és massa elevada i té un cost elevat. El nou president de la mancomunitat penedesenca, l'alcalde de Castellví de la Marca, Pere Pujol, ha explicat aquesta setmana al director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, les xifres i els projectes en què treballa el territori per frenar la fracció de rebuig a l'abocador i aconseguir que aquests residus siguin tractats.
Durant la trobada, la primera que té l'ens amb el nou responsable de l'ARC, la mancomunitat gestora dels residus del Penedès va explicar a Tost que fa anys que reclamen la construcció al territori d'una nova planta de tractament de la brossa que es llença sense reciclar. Segons ha explicat el gerent de la mancomunitat intermunicipal penedesenca, Frederic Ràfols, amb aquesta nova planta “es podrien triar els residus de metall i els residus calorífics per poder iniciar un projecte de valorització entre el que hi hauria la incineració”.
La mancomunitat considera que la nova planta hauria d'estar sufragada per l'ARC, que tindria un cost estimat de sis milions d'euros, ja que en altres comarques catalanes l'agència ha pagat aquests projectes, apunten. Actualment, el Penedès disposa d'una planta de selecció a Vilafranca del Penedès per a la fracció d'envasos, una de les que té més volum de recuperació, i una planta de tractament de la fracció orgànica a Sant Pere de Ribes, amb capacitat per tractar 20.000 tones a l'any de brossa recollida selectivament. Ràfols apunta que el fet que es demani a mitjà termini iniciar un projecte per valoritzar els residus no vol dir que es demani la construcció d'una incineradora nova. De fet, l'ARC ja ha deixat clar aquesta setmana que no es preveu la construcció de cap altra incineradora a Barcelona almenys en els propers cinc o sis anys. Mentre la mancomunitat es planteja la incineració com a alternativa per reduir el volum de la brossa, els ecologistes, entitats i partits polítics (ERC, ICV i la CUP) fan campanya per frenar que la cimentera Uniland, a la comarca, cremi residus “per l'efecte contaminant que té”.
LA XIFRA
Els ajuntaments deuen sis milions
El nou president de la mancomunitat intermunicipal Alt Penedès-Garraf, Pere Pujol, diu que “a hores d'ara els serveis no perillen”. Pujol ho ha dit després de ser preguntat pels deutes que diverses administracions tenen amb l'ens, la gran majoria d'ajuntaments del territori. Fonts de la mancomunitat han explicat que a hores d'ara hi ha un deute reconegut de prop de sis milions d'euros per serveis que presta la mancomunitat i que encara no ha estat abonat. L'ens, però, no vol fer públic quins són els ajuntaments que deuen els diners. Ràfols explica que s'està negociant amb aquests ajuntaments un allargament del pagament, perquè les administracions locals puguin fer-se càrrec del deute pendent i acumulat. L'ens gestor debatrà aquest aspecte en el ple de l'1 de desembre.