Serveis

Aigua per a tothom

Després d'una primera onada d'aiguats exclusivament litorals, finalment les pluges recarreguen els aqüífers de la Catalunya de secà

Els embassaments que abasten l'àrea metropolitana recuperen en quinze dies el que han perdut en quatre mesos

A la conca catalana de l'Ebre han entrat 186 hm³ en una setmana

L'aigua entra als pantans del Ter i el Llobregat a un ritme de 40 m³/s
Els pantans ebrencs es troben només a la meitat de la capacitat

Els embassaments han recuperat en quinze dies les reserves d'aigua que tenien fa quatre mesos. Quan semblava que la tardor meteorològica passaria de llarg, el novembre ha començat amb un seguit de borrasques generoses que ja han fet augmentar les reserves de les conques internes en 91 hectòmetres cúbics (hm³) i en 186 les dels embassaments de l'Ebre, només en una setmana, i mentrestant l'aigua continua entrant a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat a un ritme de 40 m³/s, i de 26 a Oliana. Les precipitacions també han permès reequilibrar els aqüífers del país, que, a l'estiu, extremaven les diferències entre la Catalunya humida i la de secà. En contra del que és habitual, els embassaments del Pirineu lleidatà tenien proporcionalment menys reserves que els del sistema Ter-Llobregat, amb un folgat 91% de la seva capacitat en ple mes d'agost. Municipis de la Segarra i la Conca de Barberà van haver de recórrer a les restriccions i a la portada d'aigua amb camions cisterna a causa del que ja començava a ser una sequera preocupant –en aquest sentit, cal recordar que molts pobles de l'interior de les comarques de Lleida i Tarragona no s'abasten des de pantans, sinó des de pous propis.

Després d'un començament de tardor excepcionalment càlid i molt sec, que feia preveure l'acceleració de la sequera, el novembre ha girat la truita. L'excepcionalitat la demostren, per exemple, els 32 graus centígrads que registrava l'Observatori Fabra aquest octubre, una fita que no s'havia donat en un segle. A finals d'aquell mes, però, una primera onada de pluges va deixar 120 litres a Constantí i 144 a Malgrat, encara que només 40 al Pirineu, un règim que no ajudava els pantans. La truita s'ha girat amb un cicló mediterrani que ha escombrat el país la primera setmana de novembre. La precipitació arribava fins a 293 litres a Núria i 260 a Certascan i amb gruixos de neu de mig metre a la Bonaigua. Aquest cicló també xopava la Catalunya de secà, perquè comarques abandonades durant mesos per la pluja com ara el Segrià, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre sumaven 20 litres, i l'Anoia i el Bages arribaven fins als 200. Per primer cop, l'agència federal americana d'anàlisi atmosfèrica (NOAA) classificava com a tempesta tropical un cicló del Mediterrani. El cap de setmana passat una altra tongada de pluges va deixar 171 litres a Viladrau i 132 a l'Espluga de Francolí.

Conques internes

A diferència de les borrasques anteriors, aquesta deixava els registres màxims a les serralades prelitorals dels Ports, les muntanyes de Prades, Sant Llorenç del Munt i el Montseny, però un altre cop comarques seques com ara el Pla d'Urgell i la Noguera i les Terres de l'Ebre acumulaven més de 50 i 60 litres. En aquests quinze dies de pluja, els pantans de les conques internes han augmentat les reserves en 91 hm³; s'han acostat, així, a les reserves que tenien abans de l'agost i han igualat la situació de fa un any amb un bon coixí del 88%. Sau és el que ha notat una entrada més gran d'aigua, 40 hm³, fet que li ha permès passar del 58% al 82% de la seva capacitat. Susqueda encara mantenia un 91% de les seves reserves abans de l'episodi de pluges. Només amb l'entrada de 15 hectòmetres ja s'ha situat en un 97%, de manera que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'ha començat a desembassar a un ritme de 55 m³/s per la presa del Pasteral. Dimecres també s'havia de desembassar el pantà de Boadella, a la conca de la Muga, que és al 76% de la seva capacitat i que ha augmentat un 14% la seva reserva en pocs dies. A la conca del Llobregat, la Baells ha recuperat divuit punts i avui es troba al 87% de la seva capacitat, amb 20 hectòmetres més. Al Cardener, la Llosa del Cavall i Sant Ponç també guanyen tres i sis punts, respectivament. El sistema Ter-Llobregat ha estat el més beneficiat globalment per aquesta onada plujosa tenint en compte que s'ha situat al 90% de les seves reserves, amb 82 hm³ més en quinze dies.

Conca de l'Ebre

Menys galdosa és la situació als embassaments catalans de les xarxes del delta de l'Ebre, l'Urgell i la Noguera Ribagorçana, on les reserves actuals, el 53%, estan vint punts per sota de les de fa un any. En qualsevol cas, però, les precipitacions recents també han canviat la tendència als embassaments catalans de l'Ebre, on en una setmana han entrat 186 hm³ i fins a 222 l'últim mes. Que la pluja ha estat tan generosa, aquest cop, al Pirineu lleidatà com a la resta ho demostra el fet que també el pantà de Talarn recupera els 180 hectòmetres cúbics que ja tenia el 5 d'agost, i n'havia guanyat 63 l'últim mes. Escales, Rialb i Oliana també guanyen reserves. L'aigua emmagatzemada continuarà augmentant perquè encara n'entra per la capçalera dels pantans. A més, aquest cap de setmana ha començat un altre episodi plujós; el Servei Meteorològic de Catalunya preveia que, inicialment, es concentrés al litoral i al prelitoral i que s'estengués arreu entre avui i demà.

550
hectòmetres cúbics
emmagatzemen els cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasta l'àrea metropolitana de Barcelona; poc menys que l'any passat.
88
per cent
d'aigua hi ha avui als pantans de les conques internes de Catalunya, després de quinze dies de pluja en què s'ha recuperat el nivell perdut en quatre mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.