Justícia compensarà la Roca amb 125 euros per cada pres de Quatre Camins
Justícia i Ajuntament han arribat a un principi d'acord per augmentar la compensació pel fet de tenir la presó
En total rebrà uns 200.000 euros anuals
L'Ajuntament de la Roca del Vallès, al Vallès Oriental, i el Departament de Justícia han arribat a un principi d'acord per revisar la compensació econòmica que rep el municipi des de l'any 2004 pel fet de tenir la presó de Quatre Camins en el seu terme municipal. Llavors es va pactar una compensació de 100.000 euros anuals, una xifra que s'ha anat actualitzant segons l'IPC i que compensaria l'impost de béns immobles (IBI) que l'Ajuntament deixa de cobrar. L'actual alcalde, Rafael Ros, considerava que no té sentit compensar pel valor hipotètic de l'IBI un edifici que n'està exempt, i la Generalitat treballa en un decret que definirà el pagament d'uns 125 euros anuals per cada intern, tant a la Roca com a Sant Esteve Sesrovires, on hi ha la presó de Brians.
Com que la presó de Quatre Camins té una capacitat per a uns 1.600 presos, l'Ajuntament espera rebre uns 200.000 euros anuals. L'alcalde, Rafael Ros, destaca també que, a més, s'ha suprimit el punt del decret que marcava un termini màxim de 50 anys per cobrar la compensació, de manera que l'Ajuntament la cobrarà de forma indefinida. Aquesta quantitat s'afegirà als 160.000 euros que cobra l'Ajuntament, en aquest cas sí, en concepte d'IBI per la presó de joves que es va inaugurar l'any 2008.
Aquest edifici sí que paga el tribut, perquè es va construir amb l'anomenat mètode alemany, en què una constructora fa l'edifici i rep compensacions anuals. Sumant les dues quantitats, l'Ajuntament de la Roca del Vallès ingressarà uns 360.000 euros anuals per les dues presons, gairebé el 10% del que recapta el municipi per l'IBI, que són uns 3,5 milions d'euros anuals.
“Era evident que aquesta quota de solidaritat que hem tingut municipis com la Roca o Sant Esteve Sesrovires s'havia de compensar”, explica l'alcalde de la població, Rafael Ros. Malgrat això, el mateix alcalde adverteix que la Generalitat encara deu a l'Ajuntament tres anualitats de la compensació pactada l'any 2004. La suma pot superar els 400.000 euros. Ros diu que Justícia ja ha cursat l'ordre de pagament i que ara tot depèn de la disponibilitat pressupostària que tingui la Generalitat.
LA DATA
De les protestes al tall de la cinta
Joan Pujol va passar d'encapçalar les manifestacions contràries a la presó a ser l'alcalde que la va inaugurar. Pujol presidia l'Agrupació de Comerciants quan l'any 1980 es va rebre la primera notícia de la intenció del Ministeri de Justícia de fer la presó a només mig quilòmetre del nucli. L'exalcalde va encapçalar les mobilitzacions com a president de la coordinadora contrària a la presó durant uns tres anys. “Es considerava que a tan poca distància del poble hi hauria problemes de seguretat i les propietats i el municipi es devaluarien.” El ministeri va comprar els terrenys de Can Ribes, però la pressió popular va aconseguir que la Generalitat, un cop rebudes les competències l'any 1984, acceptés traslladar la ubicació a Quatre Camins, molt més lluny del nucli urbà. L'actual batlle, Rafael Ros, destaca alguns dels efectes positius, com ara que “la presó és el principal centre de treball, amb unes 700 persones”.