política municipal
el preu de l'aigua
Revolta de 7 municipis contra el preu de l'aigua a la Segarra
Els ajuntaments opositors a la nova tarifa asseguren que l'acord aprovat pel Consell Comarcal és “il·legal”
Presenten un requeriment judicial per demanar de suspendre-la i amenacen d'arribar fins als tribunals
Set ajuntaments de la Segarra han presentat un requeriment judicial al Consell Comarcal perquè suspengui la nova tarifa de l'aigua, aprovada pel ple de l'ens comarcal el passat 3 de febrer. Asseguren que el nou sistema, que suposa en alguns municipis increments en el cost, és “il·legal” i estudien portar-lo al contenciós administratiu. Són els ajuntaments de Tarroja, Sant Ramon, Granyena, Granyanella, els Plans de Sió, Ribera d'Ondara i Talavera.
La polèmica ve de lluny. Ja en el passat mandat, quan CiU governava el Consell Comarcal ara presidit per ERC, Guissona i Cervera van plantejar la revisió de la tarifa de l'aigua en alta, provinent del canal d'Urgell i que gestiona el Consell. Les factures d'aquests dos municipis eren considerablement altes, respecte al consum real, a causa del sistema de “preu solidari” acordat el 1996. La batalla amb Guissona, on governa ERC, va arribar al punt que el Consell va amenaçar de tancar l'aixeta del subministrament, ja que Guissona es va revoltar deixant de pagar factures. Guissona i Cervera pagaven l'aigua a 1,20 cts/m³, mentre que altres municipis la tenien a 0,40 cts/m³. Amb el nou sistema, tots els municipis la paguen a 0,70 cts/m³.
En el requeriment, desestimat la setmana passada perquè s'inclogués al ple comarcal, s'al·lega que el nou conveni que fixa la tarifa conté “vicis d'il·legalitat”. Concretament, es remarca que la gestió de l'aigua és una competència “delegada” al Consell pels ajuntaments, que no pot ser “modificada unilateralment” sense “ser aprovada per un òrgan municipal competent”. Els opositors asseguren que la decisió del consell d'alcaldes del novembre passat no és vàlida, ja que falta un informe del Consell. A més, destaquen la falta d'informe de la intervenció i d'un programa d'actuacions comarcal. Aleix Bochaca, alcalde de Sant Ramon, assegura: “Defensem els interessos dels nostres municipis. La tarifa del consell és il·legal i presentarem al·legacions a l'ACA”. Aquests alcaldes asseguren que volen un “pacte comarcal” i, mentrestant, mantenir el sistema pactat el 1996. El president del Consell Comarcal, Xavier Casoliva, assegura: “Ara el preu respon a la realitat del consum i és just. Diuen que volen un pacte comarcal, però la tarifa ha estat aprovada pel ple i no presenten cap nova alternativa.”