Infraestructures i serveis

iNFRAESTRUCTURES I SERVEIS

L'afer del tanatori de Sant Adrià s'encalla per la polèmica sobre el crematori

Els promotors asseguren que no oferir-hi la incineració seria una “vulneració greu de l'ordenament jurídic”

Els opositors continuen obtenint adhesions

La construcció del tanatori de Sant Adrià de Besòs continua en suspens. Les obres no podran començar fins que els promotors no en rebin els permisos necessaris, i mentre això no arriba creix l'oposició ciutadana al fet que l'equipament inclogui forns crematoris. Al maig el ple municipal va aprovar una moció que insta a obrir negociacions amb l'empresa promotora del projecte, Tanatori Litoral SL, per deixar sense efecte, de mutu acord, l'obligatorietat de la construcció del forn crematori. El text també insta a crear una comissió extraordinària d'informació i seguiment formada pels grups municipals i la plataforma Stop Crematori, per fer un seguiment de tot el procés de negociació entre l'administració i l'empresa.

Tot i que aquesta comissió encara no s'ha creat i que les negociacions no han començat, fonts de l'empresa admeten que hi ha hagut contactes amb representants de l'Ajuntament de Sant Adrià i el Consell Comarcal del Barcelonès, els propietaris dels terrenys que es van subhastar per fer-hi el tanatori. En una primera trobada amb l'alcalde adrianenc, Joan Callau, i representants del Consell Comarcal, l'empresa ha presentat una valoració jurídica que indica que deixar sense efecte la construcció d'un forn crematori “vulnera greument l'ordenament jurídic”, ja que es tracta d'una de les condicions que apareixen al plec d'adjudicació del terreny. Tanatori del Litoral SL assegura que queda a disposició de l'Ajuntament i el Consell en el cas que es proposi “una alternativa que s'ajusti al marc legal” per poder començar una negociació”.

LA XIFRA

8.000
firmes
són les que la plataforma Stop Crematori ha d'obtenir per frenar la construcció dels forns.

LA DATA

30.5.2016
és quan el ple municipal
va aprovar una moció per negociar amb l'empresa i acordar que no es faci el crematori.

Pancartes, creus i ‘heavy metal'

La plataforma opositora al projecte, Stop Crematori de Sant Adrià, ja ha aconseguit més de 8.000 signatures d'adhesió. En la plataforma, Aida Ruiz confirma que encara no s'ha creat la comissió de seguiment de la negociació amb l'empresa. “Només ens ha convocat l'Ajuntament per explicar-nos com es pot reduir l'impacte del crematori”, assegura. A final de juny una manifestació convocada per la plataforma va aplegar prop de 300 persones que es van desplaçar des de l'estació de Sant Adrià fins als terrenys on han de construir el tanatori. Allà, els manifestants van plantar unes creus de rebuig al crematori i hi van posar unes pancartes que després van desaparèixer i que ara han tornat a col·locar. El grup musical adrianenc Yellowarriors ha compost un tema que porta per títol Stop crematori amb què el conjunt s'afegeix a la repulsa contra l'equipament a ritme de heavy metal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.