Infraestructures i serveis

municipal

recollida d'escombraries

Sant Julià replantejarà la recollida de deixalles

L'Ajuntament ha encarregat un estudi per saber si l'actual sistema de recollida de deixalles és el més adequat i, en cas que no ho sigui, el canviarà

La taxa municipal és de les més altes d'Osona

El servei de recollida de deixalles de Sant Julià de Vilatorta afronta un moment important. Els actuals contenidors de recollida selectiva situats per tot el municipi estan arribant al final de la seva vida útil i, aprofitant aquesta situació, l'Ajuntament creu que és hora de valorar cap on ha d'anar un servei que té una de les taxes més elevades de la comarca: “Haurem d'afrontar una inversió important per canviar tots els contenidors, i abans de fer-ho volem saber si cal replantejar-se altres maneres de fer la recollida d'escombraries. És per això que s'ha encarregat a l'empresa que gestiona aquest servei des del Consell Comarcal que elabori un estudi tècnic i ens plantegi alternatives. Que ens recomani cap a quin sistema de recollida hem d'anar”, explica l'alcalde Joan Carles Rodríguez, conscient que els resultats d'aquesta anàlisi, que es preveu que es tinguin cap al novembre, s'hauran d'explicar a la població a través d'un procés participatiu.

La clau, separar millor

Sant Julià té una de les taxes d'escombraries més altes de la comarca, un fet que es produeix per diversos factors: “Nosaltres imputem tot el cost del servei als veïns perquè no hi destinem partides del pressupost municipal per rebaixar-lo. Cal saber la realitat del que valen les coses. D'altra banda, som un poble amb poca densitat de població, i a més les xifres de reciclatge són millorables”, apunta Rodríguez, conscient que cada tona de producte rebuig de més que s'ha de portar a l'abocador d'Orís es penalitza econòmicament.

Així doncs, les opcions en aquest moment serien tres: mantenir el sistema de recollida actual i comprar contenidors nous, apostar pel sistema de contenidors easy que aplica Torelló i que té un manteniment més econòmic o adoptar el porta a porta, que s'aplica a molts pobles osonencs i les xifres del qual constaten que el percentatge de reciclatge és molt elevat i que la quantitat de producte rebuig es redueix molt.

Millorar el reciclatge, un objectiu comú

Sant Julià afronta ara un tema clau com és la gestió dels residus, un debat que fa poc també s'ha viscut a Vic, on finalment no hi va haver consens per implantar el porta a porta. L'objectiu de totes les ciutats és aconseguir un reciclatge més eficient. Segons dades de l'Agència Catalana de Residus, el 2015, de les deixalles generades per Sant Julià, un 56,15% procedien de la recollida selectiva, mentre que un 43,85% era fracció resta, situant el municipi en la trentena posició dels cinquanta que formen Osona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.