Medi ambient

METEOROLOGIA

Municipis de l’Alt Empordà afectats pel possible tornado també demanaran la declaració de zona catastròfica

Dues famílies de Cistella no han pogut tornar a casa seva pels desperfectes ocasionats pel temporal de vent

Cistella i Terrades (Alt Empordà) continuen aquest dilluns reparant els danys i desperfectes ocasionats pel possible tornado. A hores d’ara, els ajuntaments també estan estudiant les mesures que emprendran per ajudar els veïns. Una de les que es plantegen és demanar que es declari zona catastròfica. L’alcalde de Cistella, Enric Gironella, ha admès que ho estan estudiant per “l’alt nombre de desperfectes ocasionats” al poble. Els més greus afecten a dues famílies, una del centre i una altra dels afores, que han hagut de deixar els seus domicilis pels danys ocasionats per aquesta columna d’aire que va impactar de ple als seus domicilis.

A Terrades els danys han estat menors i dimecres esperen tenir quantificats els desperfectes. “Ja vàrem ser conscients al primer moment que no era tramuntana”, explica Joan Sala, president de la Societat de Caçadors de Terrades. Onze vehicles de caçadors van quedar danyats pel pas de l’esclafit aquest diumenge.

El pas del possible tornado va durar poca estona però els efectes que ha ocasionat tardaran força més en desaparèixer ja que, algun d’ells, poden ser irrecuperable. La columna d’aire tenia una amplada d’entre 100 i 300 metres i es va endur pràcticament tot el que trobava per endavant aquest diumenge al matí.

La GIP-5101, la carretera que uneix Cistella i Terrades, encara presenta als vorals les conseqüències d’aquest fenomen meteorològic. A diferents punts s’hi poden veure arbres trencats i branques que van sortir volant pel pas d’aquesta columna d’aire.

Tot el nucli de Cistella intenta tornar a la normalitat després de patir un possible tornado. Aquest migdia ha arribat a la plaça Major un contenidor industrial de runa per recollir les restes que treballadors del consistori i particulars treuen de carrers i cases.

L’alcalde, Enric Gironella, ha explicat a l’ACN que estan estudiant demanar que es declari el municipi com a zona catastròfica. Gironella admet que “ha quedat tocat” pràcticament “tot el poble”. “Ara cal buscar solucions”, assenyala. Per aquest motiu, aquest dilluns han celebrat un ple extraordinari per acordar iniciar els tràmits fer la petició i ja s’han posat en contacte amb representats de la Diputació de Girona o el Departament d’Interior per estudiar si és factible. Abans, però, caldrà tenir el recompte final de danys.

Els pitjors parats pel temporal són de dues famílies de Cistella “que ho han perdut pràcticament tot”. Una d’elles és un matrimoni d’entorn a 90 anys que viu a tocar de l’ajuntament. Ara, hauran d’anar a viure a casa els fills perquè “hi ha perill que s’ensorri la casa”. Als afores, a tocar del trencant que va al nucli de Vilaritg, una masia s’ha quedat “sense coberts, granges i el seu domicili”, es lamenta l’alcalde.

Cistella és el municipi que més ha rebut les conseqüències d’aquest possible tornado. Tot i els operaris que treballaven a diferents punts del municipi, a la plaça Major hi quedava aquest matí encara algun vehicle amb els vidres trencats i alguns senyals de trànsit continuaven caiguts a l’espera de ser recol·locats.

Menys afectació a Terrades

Terrades havia tornat més a la normalitat aquest dilluns. El principal motiu és que les afectacions del possible tornado han estat menors i, per tant, ha estat més fàcil reparar danys. De fet, l’alcalde, Isidre Felip, calcula que “en dos o tres dies” ja sabran el cost dels desperfectes. Aquest matí, l’agutzil repartia a les bústies del poble una carta on se’ls informava que dimecres el tècnic municipal els atendrà per avaluar els desperfectes.

A l’espera de fer el còmput, Felip destaca que les principals incidències són a “dues granges” on “se’ls ha aixecat el teulat”. A dins el municipi només hi hauria cases amb “xemeneies i claraboies trencades”, recorda l’alcalde. Per aquesta raó, Felip sí que admet que és “difícil” que els puguin considera zona catastròfica però, tot i això, assegura que “ho intentaran”.

Els efectes del possible tornado han estat contundents als afores del municipi. Des del refugi de la Societat de Caçadors de Terrades es pot veure encara el recorregut que va fer la columna d’aire. El motiu és que encara hi ha arbres trencats al mig dels turons i branques d’oliveres arrossegades fins al mig d’alguns camps de conreu.

“Com cada diumenge estàvem organitzant la cacera del dia”, recorda Joan Sala, el president de l’entitat. Sala recorda que el pas del possible tornado va durar “entre 30 i 40 segons”, segons relata. Un cop va passar, van sortir a fora i va veure com una granja propera i els seus vehicles estaven danyats. Un total d’onze vehicles de caçadors van quedar malmesos “de diferent magnitud”, assegura el president de l’entitat. Aquest matí encara no tenien llum a l’edifici perquè el possible tornado va endur-se el pal d’electricitat.

La granja propera a la societat de caçadors és la que va quedar més abatuda i les restes de sostres i coberts encara estaven escampades per la zona propera aquest dilluns al matí. A prop d’aquesta, els veïns de les cases properes s’afanyaven a recuperar la normalitat després de l’ensurt.

Tornado o esclafit?

La darrera avaluació que ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya aquest dilluns al migdia contempla que a l’Alt Empordà s’hauria produït un “possible tornado de categoria EF1 o EF2”, descartant així l’esclafit que es contemplava inicialment. La distància recorreguda va ser d’entre quinze i vint quilòmetre travessant Navata, Cistella, Terrades i Darnius amb inici a l’entorn de dos quarts de nou del matí del diumenge.

Els vents ocasionats per aquesta columna d’aire es calculen per sobre del 150 quilòmetres per hora. La principal diferència entre un esclafit o un tornado té a veure amb la direcció de l’aire. Mentre un tornado comença al terra i xucla cap al cel, l’esclafit actua de manera contrària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.