Societat
La central de Susqueda obrirà les portes als veïns
La presentació d’un documental dona el tret de sortida als nombrosos actes que s’han programat per commemorar el 50è aniversari de la posada en marxa de l’embassament
Una visita guiada als habitants de Susqueda –que actualment són una quarantena– a la central hidroelèctrica, una exposició oberta al públic en general a l’emblemàtica sala de les columnes situada a l’estrep dret de la presa i la instal·lació d’una illa flotant a les aigües de l’embassament són algunes de les disset activitats programades d’aquí a finals d’any per commemorar el 50è aniversari de l’entrada en servei de manera total i completa de la central i de l’embassament.
El tret de sortida el va donar ahir el documental Susqueda, un embassament diferent, de Zeba Produccions, que es va presentar a la Burés d’Anglès i en el qual es recull el testimoni de vuit dels veïns que van haver d’abandonar aquest municipi abans que fos cobert per les aigües. “Tenim l’embasament i en commemorem el 50è aniversari, però per a nosaltres no és cap motiu de joia ni de celebració”, afirmava ahir l’alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas, que va recordar que, fa més de cinquanta anys, als 400 veïns de la vila de Susqueda “se’ls va dir que havien de marxar i s’ha acabat”. “Els van pagar per metres de façana i s’ha acabat; van marxar amb una mà al davant i l’altra al darrere”, assenyalava.
L’alcaldessa de Susqueda –un municipi que ara està repartit entre els veïnats del Far, el Coll i Sant Martí Sacalm– explica que els veïns van abandonar el poble “amb molta pena” i creu que no se’ls va donar cap alternativa perquè “s’anava tard i la planificació no era prou bona”. L’alcaldessa d’aquest municipi recorda que actualment els seus habitants han d’afrontar “el hàndicap de tenir un embassament al mig”. “Tan sols per comunicar-nos, per anar del Coll al Far, triguem una hora i quart; hem de sortir del nostre municipi i canviem de comarca. Sortim de la Selva, passem per la Garrotxa i tornem a entrar a la Selva”, relata Viñolas.
Tant l’alcaldessa com el vicepresident de la Diputació, Miquel Noguer –que també va recordar que els actes del 50è aniversari “no són una celebració de res, sinó una commemoració”–, van assistir ahir al migdia, juntament amb la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, a l’acte de presentació de les activitats que es faran durant aquest 2018. “Que una infraestructura de fa cinquanta anys encara sigui vital posa de manifest la importància que té”, va dir Noguer. “Sense cap mena de dubte, és una de les obres més importants de la segona meitat del segle XX”, subratllava la directora general d’Endesa, amb referència a la central tant com a infraestructura com pel que fa a l’arquitectura.
Els actes de commemoració han estat coordinats per una comissió formada per Endesa –propietària del salt d’aigua– i la seva fundació; els municipis de Susqueda, Sant Hilari Sacalm i Osor; el Consell Comarcal de la Selva, i el Consorci del Ter.
LES FRASES
Cronologia
22 de gener
Estrena a la Burés d’Anglès del documental de Zeba Produccions Susqueda, un embassament diferent.
4 de febrer
Taller de fabricació de caixes niu. Exhibició d’una maqueta del poble de Susqueda a l’embassament.
16 de març
Inauguració institucional amb una visita a la central i inauguració d’una exposició a la sala de columnes. Presentació d’un vídeo en 3D de l’interior de la central.
17 de març
Obertura de la sala de columnes a tot el públic.
14 d’abril
Ruta BTT des de municipis del Ter-Brugent i Sant Hilari al pont del Colobrant.
24 de maig
Instal·lació d’una illa flotant a les aigües de l’embassament perquè sigui reserva de nius i ocells.
16 de juny
Sortida des de Susqueda per la ruta del Ter.
Juliol
En un dia per determinar, visita a la central dels empadronats a Susqueda.
22 de setembre
Concert a l’aire lliure.
6 d’octubre
Caiac i nedada a Susqueda.
1 de desembre
Jornada de treball s de recerca i exposicions.
L’embassament està al 44% de la seva capacitat
L’embassament de Susqueda està actualment al 44% de la seva capacitat, com van assenyalar ahir responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de la mateixa companyia Endesa. Per María Ordúñez, directora de la unitat de producció hidràulica d’Europirineus, la situació al pantà de Susqueda, veient la resta de demarcacions, “encara no és crítica”, i en aquest sentit va recordar que “se n’està fent una explotació molt coordinada amb l’organisme de conques internes”. Per Ordúñez, tot i que estan “preocupats”, encara “no s’ha arribat a una situació d’alarma”. Així mateix, va avançar que dijous hi ha prevista una reunió de la comissió de desembassament i que allà es veurà “quin és l’estat” de Susqueda.
“Cal tenir en compte que l’embassament també té prioritats pel que fa al subministrament de l’aigua i per això els cabals de sortida es coordinen molt bé amb l’ACA per garantir-ne els usos. I això té una repercussió en la producció hidroelèctrica”, assenyalava Ordúñez, que va recordar que el primer semestre del 2107, a les conques internes de Catalunya, es va començar amb una situació bastant més favorable que a la resta de confederacions hidrogràfiques, però la tendència va canviar i l’últim semestre “ha estat bastant més deficitari”.