Medi ambient

Llum verd per a la planta de sal d’Iberpotash a Sallent

L’Ajuntament ha donat llicència per a la fàbrica, que ha de reduir el runam salí que s’aboca a la muntanya del Cogulló

La CE torna a avisar de “greus problemes ambientals” de les mines al Bages

Llum verd per a la construcció de la planta de tractament de sal a Sallent, que ha de reduir el runam salí que s’aboca a la muntanya del Cogulló. L’Ajuntament de Sallent ha donat la llicència d’obres a Iberpotash –l’empresa que explota les mines del Bages–, que podria començar les obres en els pròxims dies i posar en marxa la nova fàbrica a finals de març. Mentrestant la Comissió Europea ha tornat a alertar dels “greus problemes ambientals” que generen les mines de potassa al Bages.

La planta de purificació de sal que construirà Iberpotash és un dels compromisos adoptats per l’empresa per reduir l’aportació de residu salí al Cogulló per aconseguir la pròrroga que se li va concedir per continuar abocant runam salí mentre no es pugui traslladar la producció de sal de Sallent a Súria, el 2020. La fàbrica permetrà aprofitar la sal que ara s’aboca al Cogulló donant-li uns nous usos. En concret, ha de permetre una producció de 150.000 tones anuals de sal purificada, que anirà destinada al desgel de carreteres, sobretot als Estats Units. La seva venda evitarà de moment que s’aboqui més sal al Cogulló i quan s’aturi l’activitat a Sallent, el 2020, permetrà anar traient runam salí i reduir la gran muntanya de sal, que ha estat font de diversos conflictes mediambientals al territori.

L’alcalde de Sallent, David Saldoni, va assegurar ahir: “És una mesura insuficient per a l’objectiu global que ens hem marcat, que és una mineria sostenible, que generi residu zero i, per tant, que no s’aboqui res ni al Costadet ni al Cogulló. Aquest és l’objectiu final. Però és una bona notícia perquè va en el camí d’anar valoritzant la sal, de donar valor al que traiem de la mina i que es pugui vendre en comptes d’abocar-ho. Com menys hi aboquem millor i que un cop es deixi d’explotar puguem anar-ne traient de mica en mica. El camí és el correcte.”

Precisament, ahir mateix la Comissió Europea va tornar a alertar dels “greus problemes mediambientals” que provoquen les mines de potassa de Súria i Sallent. La CE ha enviat un dictamen a l’Estat espanyol en què li demana que “respecti les normes de la UE en matèria de residus d’indústries extractives i aigua”, i que adopti mesures per millorar la qualitat de l’aigua del riu Llobregat. Li dona dos mesos per respondre i, “en cas que la resposta sigui insatisfactòria”, l’avisa que la Comissió podria presentar aquest cas davant del Tribunal de Justícia de la UE. La decisió és un pas més en el procediment d’infracció iniciat el 2014 per la contaminació generada per l’activitat extractiva al Bages. El grup ICL –matriu d’Iberpotash– va respondre defensant que s’han fet “moltes millores” ambientals. Fonts de l’empresa asseguren que cada any inverteixen nou milions d’euros en qüestions mediambientals i recorden que hi ha en marxa un pla de restauració del Cogulló de Sallent.

LA XIFRA

2
mesos
ha donat la CE a l’Estat perquè respongui al requeriment o enviarà el cas al Tribunal de Justícia de la UE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.