medi ambient
patrimoni
Els cursos d’aigua del Baix Ter, en un estudi europeu
projecte
La UdG i tres universitats europees han fet un estudi dels cursos d’aigua com a patrimoni cultural i mediambiental
Només al Baix Ter, s’han definit tres rutes i s’han inventariat 117 punts d’interès
La Universitat de Girona (UdG) i tres universitats europees han impulsat un projecte per reivindicar a través d’uns itineraris els cursos d’aigua naturals o artificials com a patrimoni cultural i mediambiental. El projecte és ambiciós, ja que l’han dut a terme conjuntament quatre regions europees que comparteixen aquesta singularitat: Leiden (Holanda), Manchester (Regne Unit), Venècia (Itàlia) i Girona. Tots els espais escollits contenen entorns geogràfics on la presència de cursos d’aigua naturals o artificials és considerada un actiu patrimonial.
Anna Ribas, investigadora principal del projecte a la UdG, destaca que l’objectiu conjunt de les quatre universitats ha estat “generar coneixement i posar en relleu aquest patrimoni històric, natural i cultural vinculat a rius, rieres, recs i canals”. Ribas explica que el projecte, que estava liderat des de les universitats de Venècia i Brighton, tenia la particularitat que plantejava treballar amb cursos d’aigua secundaris, com ara canals i séquies, i no amb grans rius. Ribas destaca que, fruit d’aquest treball, s’han detectat 117 elements patrimonials inventariats només al Baix Ter, tots al llarg del curs dels recs de Sentmenat, del Molí de Pals i del Ter Vell. “La idea era buscar una manera d’aprofitar aquests cursos secundaris com a actius per al desenvolupament d’un territori des de la perspectiva turística. La importància és que som quatre universitats, en quatre àrees d’estudi; en el nostre cas, el Baix Ter.”
Grans itineraris
Els “camins d’aigua del Baix Ter” parteixen com a punts de referència de les poblacions d’Albons, Torroella de Montgrí i l’Estartit, l’Escala, Bellcaire d’Empordà, Ullà, Gualta, Serrà de Daró, Verges i Colomers. Els tres itineraris –el rec del Ter Vell , el rec del Molí de Pals i el rec de Sentmenat – són lineals, no circulars, i transcorren paral·lels al riu Ter. Entre els elements més remarcables al llarg de l’itinerari del rec del Molí de Pals, destaquen les basses d’en Coll, el Molí de Pals, el pont Vell i les recloses de Canet i de Colomers. El rec del Ter Vell presenta altres punts d’especial interès com ara la llacuna del Ter Vell, els masos fortificats, el safareig de Torroella de Montgrí –situat en ple cor del municipi– i la resclosa d’Ullà. Els itineraris també tenen en compte els nuclis, com ara Torroella, Pals i Verges, i els museus, com seria el cas del de la Mediterrània, a Torroella.
L’inventari vol ser extens i ampli, ja que també s’hi té en compte la fauna, com ara la llúdriga al rec de Sentmenat, i l’art. En aquest sentit, altres exemples, en el cas de l’itinerari del canal de Sentmenat, són la descoberta de quadres de Lluís Roura i José María Mascort, la processó de Verges i cançons com ara País petit, de Lluís Llach, i Quan dic l’Escala, de Josep Tero.
LES XIFRES
Disponible a través de dues plataformes
Els itineraris es poden recórrer a peu o en bicicleta i permeten contemplar el paisatge i el ric patrimoni cultural i natural –tangible i intangible– que hi ha al llarg del traçat; en el cas de Girona, a la zona del Baix Ter. Els recorreguts mostren el patrimoni històric vinculat als recs –com ara molins, rescloses i safarejos, entre d’altres– i el seu entorn, així com altres elements culturals. En aquest aspecte, es va des de les obres pictòriques fins a cançons i esdeveniments del territori. Els itineraris s’han dissenyat digitalment per descobrir el valuós patrimoni que acompanya els cursos d’aigua. En concret, la importància del treball és que s’han fixat precisament en els cursos d’aigua de caràcter secundari, que “sovint no han rebut ni l’atenció ni la promoció que es mereixen”.
El projecte Euwather - European waterways heritage: re-evaluating european minor rivers and canals as cultural landscapes ja ha finalitzat i ha estat possible amb el finançament del programa europeu CH-JPI Heritage Plus. La informació generada ja està disponible al lloc web de Waterways Explorer , mentre que els itineraris interactius es poden descarregar des de la plataforma izi.travel .
Anna Ribas, investigadora principal del projecte a la UdG, confia que aquesta iniciativa estimuli els agents socioeconòmics locals per dur a terme futures intervencions més completes i profundes que permetin descobrir encara més aquests cursos d’aigua.
Un treball sobre el terreny totalment transversal
La importància d’aquest projecte, segons Anna Ribas, rau en el treball de camp que s’ha dut a terme i que ha permès localitzar una àmplia tipologia de fonts, des de les històriques fins a les literàries i artístiques, passant per la premsa local, els relats orals i els documents de planificació territorial i urbanística, entre d’altres. I tot això, amb una selecció dels elements patrimonials que es volien inventariar, ja siguin tangibles o intangibles, en funció de la seva singularitat en la xarxa de séquies i canals històrics del Baix Ter.
Ribas explica que el treball de camp també ha tingut en compte, i més pel fet que es tracta d’itineraris, la determinació dels aspectes vinculats a l’accessibilitat, a la concentració dels recursos, a la disponibilitat d’informació sobre els diversos elements d’interès, a les dates més adequades per fer la ruta i al temps necessari per desenvolupar-la, entre altres factors. Tot plegat, per contextualitzar aquests itineraris en l’entorn on es desenvoluparan a fi d’interpretar i de comprendre la història, les maneres de viure, el patrimoni artístic i el bagatge cultural de les localitats del Baix Ter.