Medi ambient

MEDI AMBIENT

Reivindicaran l’activitat agrícola de Montserrat

Setze municipis de l’entorn del massís i la Diputació constitueixen el Parc Rural del Montserrat

Volen recuperar terreny agrícola, fer productes de qualitat i vendre’ls sota una mateixa marca

Tret de sortida del reclamat Parc Rural del Montserrat, el primer de Catalunya i de l’Estat. Setze municipis de l’entorn de Montserrat i la Diputació de Barcelona van signar ahir el conveni de col·laboració per impulsar aquest projecte, amb què es pretén donar valor a l’activitat agrícola, ramadera i forestal en aquest territori. L’objectiu és recuperar terreny agrícola –se n’ha perdut un 60% des del 1956–, elaborar productes de qualitat i vendre’ls sota la marca Montserrat, així com prevenir incendis.

El monestir de Montserrat va ser el lloc escollit per a la constitució del Parc Rural del Montserrat, una idea que va néixer el 2004 [vegeu peça] però que fins ara no s’havia pogut tirar endavant. Amb la complicitat de la Diputació, tant en l’aspecte tècnic com en econòmic, el Parc Rural del Montserrat és ja una realitat. Un cop constituït el parc rural, ara s’haurà de dotar d’un instrument jurídic i també d’una pla de gestió i un pla d’actuacions, que ha d’estar a punt abans de final d’any. Pel que fa al pressupost, encara no està concretat, tot i que ahir sí que es va avançar que es finançarà amb fons del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BCN Smart Rural, dins del programa europeu Feder.

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va destacar que l’ens que presideix “ha volgut donar el màxim rang a la signatura” i va aclarir que el projecte es tira endavant “respectant les competències del Patronat de la Muntanya de Montserrat per a aquest territori, ja que el que aporta el parc rural és fer de cinturó agrícola de consolidació de la muntanya”. Conesa també va advertir que en els pròxims anys el món rural perdrà població i que projectes com el parc rural serveixen per “donar oportunitats de futur al territori”. El vicepresident primer de la Diputació, Dionís Guiteras, va destacar que el parc rural ha de ser “tractor per generar oportunitats i també un reconeixement a la singularitat del territori”. També va afirmar que serà una eina perquè “els joves puguin viure de la terra”.

No renunciar al passat

A l’acte també hi van assistir els alcaldes i alcaldesses dels setze municipis implicats. L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, va destacar: “Tot i que la zona s’ha transformat molt, no renunciarem al nostre passat i la nostra història.” L’alcalde del Bruc, Enric Canela, va afirmar: “A la protecció del parc natural hi afegim la idea de producció de la terra.” El d’Esparreguera, Eduard Rivas, apostava per impulsar una marca de qualitat i el de Collbató, Miquel Solà, recordava els orígens del parc. També eren a l’acte l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol. Precisament, el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, valorava positivament la constitució del parc rural perquè ajudarà a protegir Montserrat. “Estarem enmig d’una parc rural i tindrem doble protecció”, va afirmar.

Un projecte que neix el 2004

La idea del Parc Rural del Montserrat va néixer el 2004 i va sorgir dels ajuntaments de Collbató, el Bruc, Olesa de Montserrat i Esparreguera. El 2005 aquests ajuntaments van proposar el projecte a la Diputació de Barcelona i l’any següent es fa pública la Carta del Parc Rural del Montserrat, una declaració d’objectius, que segons es va explicar ahir s’han recollit a l’hora d’oficialitzar el parc. El 2007, però, arran del canvi de lideratge a les alcaldies d’aquests municipis el projecte va quedar parat, fins que el 2016 es va reactivar. Ahir els alcaldes es mostraven satisfets amb el pas endavant que s’ha fet. Finalment en formaran part setze municipis de quatre comarques: Abrera, el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls i Ullastrell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.