Infraestructures i serveis

Medi ambient

L’ACA registra el mínim històric d’aigua del Ter cap a Barcelona

Les pluges de les darreres setmanes i l’augment de la producció de les dessalinitzadores han ajudat a la recuperació dels embassaments gironins

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va registrar el mes passat el mínim històric d’aigua transvasada del Ter cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. Això ha estat possible per la producció de les plantes dessalinitzadores –la de la Tordera funcionava al 75% i la del Llobregat al 85%–, per l’extracció d’aigua subterrània de la conca del Llobregat i per les pluges dels darrers dies, que han arribat als cabals del riu Llobregat.

La reducció del volum d’aigua del Ter cap a Barcelona, juntament amb les pluges que van caure al territori, també ha propiciat que els embassaments gironins es comencin a recuperar i registrin uns nivells superiors als d’un mes enrere.

Cabal mitjà de 3,4 m³/s

Segons l’ACA, el volum d’aigua del riu Ter derivat cap a l’àrea metropolitana de Barcelona durant el mes de febrer va ser de 8,4 hm³, amb un cabal mitjà resultant de 3,4 m³/s, al pas per Girona, quan habitualment aquest és d’uns 5 m³/s. S’assoleix així, diu l’ACA, el mínim històric d’aigua derivada del Ter cap a la potabilitzadora de Cardedeu.

Equivalent a un milió

D’altra banda, la producció de les dues dessalinitzadores ha aportat al sistema un cabal de 2 m³/s –l’equivalent al consum d’aigua de prop d’un milió de persones.

Pel que fa a l’estat dels pantans que subministren aigur a les conques internes gironines, els embassaments del Ter han augmentat el volum de reserves i estan al 53,2%, amb un total de 211 hm³ emmagatzemats, quan a principis de febrer estaven al 44%, amb 174 hm³. No obstant això, la diferència respecte a un any enrere és important, ja que el març del 2017 estaven al 68,4%.

D’altra banda, a la conca de la Muga, el pantà de Darnius Boadella està actualment al 39,3% de la seva capacitat, amb un total de 24 hm³ d’aigua, quan a principis del mes de febrer estava al 36,6%. És l’embassament que està a un nivell més baix dels tres que abasteixen la demarcació de Girona. Si es compara amb el mateix període de fa un any, es constata una gran diferència ja que llavors el pantà estava al 76,7%.

LES XIFRES

3,4
m³/s
és el cabal mitjà resultant del pas del Ter per Girona, segons l’Agència Catalana de l’Aigua.
53
%
és el volum de reserves dels pantans de la conca del Ter, amb un total de 211 hm³ d’aigua emmagatzemats.

Millora en la gestió dels sediments als pantans

L’ACA ha tret a licitació un contracte per a l’estudi i l’anàlisi de la gestió dels sediments als embassaments de les conques internes, concretament a les conques del Ter i el Llobregat, amb un pressupost de 230.000 euros. Amb aquesta iniciativa, l’ACA pretén millorar els coneixements de la retenció dels sediments que hi ha als embassaments i permetrà adaptar els alliberaments d’aigua amb l’objectiu d’optimitzar la implantació de cabals generadors i la millora hidromorfològica als trams fluvials aigua avall.

Els cabals generadors són maniobres consistents a alliberar un elevat cabal d’aigua per a usos ambientals durant un període concret, amb l’objectiu d’afavorir la renovació de l’aigua, reperfilar la llera i millorar els hàbitats fluvials. Aquestes accions, però, només es duen a terme quan les reserves emmagatzemades són altes i no suposen una pèrdua del recurs. L’estudi també farà possible la proposta de mesures i recomanacions per millorar la gestió i l’alliberament aigua avall dels sediments que es veuen interromputs per infraestructures en els rius de conques internes.

Es poden presentar ofertes al contracte fins al 24 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.