Medi ambient

Contenidors intel·ligents i bosses de plàstic amb xip

Aquest municipi del Baix Llobregat posa en marxa una prova pilot amb recipients tancats i controlats per tecnologia ‘smart’

Instal·lar el dispositiu val entre 200 i 500 euros per a cada recipient de recollida

Altres municipis proven sistemes innovadors per millorar la recollida

El Papiol ja fa porta a porta als grans generadors i ofereix la vaixella ecològica

El Papiol és una població del Baix Llobregat que actualment ja compleix el límit de reciclatge del 50% fixat per la Unió Europea per al 2020. Però això no és un fre per a un equip de govern que té la ferma voluntat d’augmentar aquesta xifra significativament aprofitant el canvi en la contracta de l’empresa que els recull les escombraries. Per aquest motiu, aquesta vila de 4.200 habitants ha estat una de les que s’ha presentat a les subvencions atorgades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En el cas del Papiol, l’ha reclamat per provar la tecnologia dels contenidors intel·ligents. Aquest sistema aprofita les tecnologies smart per augmentar els nivells de recollida, ja que els nous contenidors de carrer tenen la porta tancada i només és possible la seva obertura mitjançant una targeta individualitzada per a cada família. Això permet, per exemple, tancar els contenidors de rebuig més hores que els altres o saber, perfectament, com actua cada família d’un municipi pel que fa als residus.

El regidor de Medi Ambient del Papiol, Albert Querol, explica que en vista de l’acabament de la concessió de l’empresa d’escombraries van començar a treballar en la millora dels sistemes: “Sabent, però, que no podíem optar pel porta a porta perquè aquest es va intentar l’any 2011 i va ser rebutjat per la població.” Veient això, Querol es va interessar per les mancomunitats de municipis del País Basc que han optat per aquests sistemes de contenidors intel·ligents i bosses amb xip. Gràcies a això, el Papiol ja va dur a terme una primera prova pilot en un barri de la localitat però, com explica Querol, l’enquesta posterior als veïns els va indicar que més del 50% es queixaven que la boca del contenidor era petita. I és que aquesta tecnologia és nova i els fabricants també estan oferint coses noves dia rere dia. Els primers, per exemple, tenien greus problemes amb les bateries. Actualment, segons explica el regidor de Medi Ambient, el preu d’un contenidor estàndard va entre els 40 i els 200 euros, mentre que aquest tancament tecnològic val entre 200 i 500 euros per a cada recipient: “Motiu pel qual hem de ser molt curosos en la nostra tria”, admet Querol. El Papiol té unes 50 illes de contenidors i, per tant, hauria de fer una inversió d’uns 160 contenidors tancats.

Tot i això, Querol és contundent: “La decisió política està presa i la nostra intenció és que en acabar el mandat ja estigui també decidit com s’implanta aquesta recollida.” Per això, en els pròxims dies iniciarà una nova prova pilot, amb uns contenidors més moderns, amb millor obertura i amb un botó que fa que l’estri només gasti bateria quan s’obre la porta. Mentrestant, a més, l’Ajuntament no resta aturat i ja té en marxa un sistema de recollida porta a porta per als grans generadors de residus (restaurants, comerços...), un sistema de recollida d’esporga a demanda, ha repartit malles a les botigues per evitar el plàstic en la compra de fruita i té un servei de lloguer de vaixella per a la gent que ha de fer un esdeveniment, amb la qual cosa col·labora a evitar la compra de plàstic d’un sòl ús.

Més iniciatives en marxa

El Papiol, però, no és l’únic que ha aprofitat les subvencions de l’AMB, una entitat que, a més, ha decidit canviar la taxa metropolitana de tractament de residus, que actualment es pagava dins el rebut de l’aigua, perquè els ciutadans sàpiguen que estan pagant una taxa que es pot reduir si es recicla bé.

Entre els municipis que han demanat els ajuts hi ha Tiana i Torrelles de Llobregat, els líders del reciclatge en l’àrea metropolitana però que volen aprofundir en la tecnologia i que han incorporat també la targeta a les seves zones d’emergència, espais on els veïns poden dur els residus fora dels horaris del porta a porta que tots dos practiquen i en què el municipi maresmenc és pioner, ja que el va iniciar l’any 2000. Gavà també farà una prova pilot de porta a porta en un barri aquest mes de juny, mentre que Castelldefels aprofitarà la remunicipalització del servei i l’estalvi econòmic que li suposa per iniciar campanyes de sensibilització i al setembre posarà en marxa el porta a porta entre els grans generadors de residus amb bosses amb xip, xip que també usa en la recollida orgànica comercial Sant Boi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.