Medi ambient

El Pallars es mobilitza contra la mineria al parc natural

Territori tramita el permís a una multinacional perquè faci prospeccions d’or i tungstè al port de Salau, a la capçalera de la Noguera Pallaresa

La muntanya és dels veïns d’Isil, que s’hi oposen

El departament de Territori tramita la sol·licitud ambiental de l’empresa minera NeoMetal Spania. Aquesta filial de la multinacional australiana Apollo Minerals vol fer prospeccions per saber si li seria rendible obrir mines d’or i tungstè al port de Salau. Aquesta zona històrica de comunicació a peu amb Occitània disposa de les màximes proteccions mediambientals europees. És dins el parc natural de l’Alt Pirineu, reserva natural amb espècies com l’ós bru i la llúdriga, zona de protecció d’aus, té diverses directives de flora i fauna amenaçades i és inclosa a l’europea Xarxa Natura 2000.

Les prospeccions i la possibilitat d’explotació minera aixequen un fort rebuig al Pallars Sobirà. El passat juliol, s’hi va pronunciar en contra per unanimitat el Consell Comarcal. A més, l’empresa vol fer les prospeccions al bosc de propietat comunal d’Isil. Els veïns d’aquesta entitat municipal descentralitzada (EMD) també en són propietaris i finalment hauran d’autoritzar el pas pels camins i les pistes que porten fins a dalt el port. Però el subsòl és estatal. Sofia Isus, presidenta de l’EMD, explica: “No té sentit que facin prospeccions mineres a una de les zones més protegides d’Europa. I si troben metalls què, ho destrossarem tot? La simple perforació vol dir introduir aigües i llots al sòl, a tocar d’on pasturen 1.000 ovelles amb un pastor pagat amb el PirosLife. Ja tenim l’experiència amb la mateixa empresa a l’altre costat de frontera, on tenen mines d’ençà del 1986 i el riu Salat és mort.” Els veïns temen la contaminació del riu Noguera Pallaresa, amb capçalera al port de Salau, i han acollit amb “sorpresa” que Junts pel Sí i ERC impedissin, fa pocs dies, que el Parlament s’hi pronunciés en contra, per mitjà d’una proposta presentada per Catalunya en Comú. “És una decisió política de país i model: la preservació i el turisme o bé els usos industrials al parc natural. Arribarem a Europea si cal”, diu Isus. La UE ha declarat el tungstè mineral prioritari.

L’empresa també ha demanat explotar la capçalera del riu Salat i treballen amb la francesa Stop Mine. Els veïns formen part de la Plataforma Salvem Salau, que ha començat a mobilitza-se. La integren també la CUP i els ecologistes d’Ipcena. Per dissabte vinent organitzen un acte públic a Sort, on aquesta setmana el ple municipal ha aprovat una moció contrària, amb l’abstenció del PDeCAT. Núria Sauquillo, portaveu de la CUP Pallars, explica: “Al territori, ens preguntem per què tanta protecció, si després ve una empresa a especular amb els recursos.”

NeoMetal ja va fer un primer intent el 2016, preveient fer prospeccions a 55 quilòmetres quadrats. Li van concedir una investigació geoquímica, que el setembre de l’any passat va trobar “or d’alta qualitat, de fins a 33,9 grams per tona, i tungstè“. El passat 31 de juliol, va presentar una petició per perforar, reduint l’àrea de les investigacions a 27,5 quilòmetres quadrats. Preveu fer-ho fins a 120 metres de fondària, amb dues plataformes dissenyades perquè “l’àrea d’afectació sigui mínima”, segons consta en la documentació presentada. El tràmit és simplificat i no hi ha exposició pública, sols consultes als afectats. “Per llei, estem obligats a fer el tràmit, i les consultes al parc, dels ecologistes i del veïns s’analitzaran”, afirmen fonts de la conselleria, que preveu autoritzar o no les prospeccions al començament del 2019.

LES FRASES

Ens preguntem per què tanta protecció, si després ve una empresa a especular amb els recursos
Núria Sauquillo
PORTAVEU de la CUP PALLARS
És una decisió política de país i de model: la preservació i el turisme o els usos industrials al parc
Sofia Isus
PRESIDENTA de l’EMD D’ISIL
Seria la destrucció del parc. Es tramita perquè l’empresa creu que es poden fer molts de diners.
Joan Vàzquez
SECRETARI GENERAL D’IPCENA

L’informe del parc ho considera “incompatible”

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ja va elaborar, l’abril de l’any passat, un primer informe “desfavorable” sobre el permís a NeoMetal. Considera el projecte “incompatible amb la conservació de l’espai” i assegura que “molt difícilment l’òrgan gestor del parc emetrà un informe favorable” per realitzar una “recerca mineralògica sense finalitats científiques, únicament amb la finalitat d’una explotació”. Remarca que es localitza en territoris de flora i fauna protegits, hàbitat d’espècies en perill d’extinció o vulnerables. Espècies amb programes milionaris de conservació, gestionats i finançats per la UE i la mateixa Generalitat. Com ara l’ós bru, la llúdriga, el trencalòs, el gall fer, la perdiu blanca i el mussol pirinenc. Per Ipcena, “seria la destrucció del parc”. “L’empresa creu que es poden fer molts de diners i ho intenten”, diu Joan Vázquez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.