Medi ambient

El catàleg de fonts registra 49 punts d’aigua fins ara desconeguts a Sant Hilari

Responsables de la Càtedra de l’Aigua de la UdG i la UVic-UCC fan una revisió a fons del patrimoni natural

Dels 206 punts on raja líquid, 157 ja es coneixien

La tercera edició de la Fira Guilleries, els dies 13 i 14, ha servit de presentació del catàleg de fonts de Sant Hilari Sacalm, que han elaborat els responsables de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, de la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic - UCC). El treball, dirigit per Anna Menció i David Solé, ha comptabilitzat 49 punts d’aigua fins ara desconeguts “o de nova citació”.

El catàleg inclou 206 punts d’aigua entre les fonts actuals, les fonts que hi havia hagut però on ara no raja aigua i els punts on surt líquid però no hi ha el broc, indica el regidor de Medi Ambient, Jordi Rotllant (Partit Independent de les Guilleries). Per tant, quantes fonts hi ha a Sant Hilari, coneguda com a “la vila de les 100 fonts”? Segons el catàleg, n’hi ha159 –en el sentit estricte del terme–. El catàleg ha localitzat 206 punts, 157 dels quals ja havien estat esmentats i es coneixien, i, en canvi, 49 són nous.

Font Samellera

Rotllant valora que el catàleg permet de conèixer la història i la cultura del poble i dona eines per a la protecció. Una de les fonts del catàleg és la font Samallera, “una font de pedra, que té valor arquitectònic, però que ara no raja”, detalla.

El catàleg, obert a noves aportacions, descriu les fonts segons la conservació, l’origen –si és una falla, una mina o una captació artificial, entre altres fenòmens–, el cabal o si tenen elements d’interès, com ara la font de Sant Josep. El catàleg ha estat possible gràcies al conveni subscrit per l’Ajuntament i i el Consorci del Ter.

LA XIFRA

123
fonts
havia localitzat a la dècada dels seixanta del segle passat en Ramon Bohils. Ara la càtedra n’aplega fins a 206.

LA DATA

13.10.18
Va ser
el dia que els investigadors de la Càtedra de l’Aigua de la UdG i la UVic van presentar el catàleg de fonts.

Una setantena de fonts, ben conservades

Segons el catàleg de fonts, consultable a les xarxes socials, una setantena de fonts estan ben conservades. N’hi ha 53 en bon estat i 22 en molt bon estat. En canvi, n’hi ha 24 en mala situació. Durant els anys seixanta del segle passat Ramon Bohils, per encàrrec de l’Ajuntament, havia arribat a identificar 123 fonts. Molts dels 200 punts d’aigua de Sant Hilari van sers reconstruïts per en Josep Masó Zamora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.