Medi ambient

Els rius, a vessar

Els efectes de l’huracà ‘Leslie’ es deixen notar a Catalunya, amb fortes pluges i vents

Tornen les inundacions i les carreteres tallades, i disset persones resulten ferides

Un nou episodis de pluges, en aquest cas producte del front atlàntic que havia absorbit restes de l’huracà Leslie, va deixar entre diumenge i ahir volums importants de pluja a Catalunya, amb màxims acumulats de 209 litres per metre quadrat a Viladrau, més de 160 al Ripollès i més de 100 a l’Empordà, el prelitoral, la Catalunya Central, el Pirineu Oriental, el Vallès i el Camp de Tarragona. L’episodi va ser també excepcional a Ponent, que va viure la jornada més plujosa en més de 20 anys, amb registres màxims de 85 litres per metre quadrat al Solsonès. El vent també va ser fort, amb ratxes que van superar en alguns casos els 100 quilòmetres per hora. Tot plegat va deixar, de nou, baixos i carrers inundats, arbres caiguts, carreteres tallades i una important crescuda dels cabals del Llobregat, el Ter, el Fluvià i el Cardener.

Al Pirineu Oriental va ploure fins a cotes molt altes, fet que va alimentar la capçalera del Ter i va provocar una important crescuda del riu. El vent va ser també fort, amb ratxes que van superar els 80 quilòmetres per hora a l’Alt Empordà, el Bages, el Baix Penedès i Barcelona, i que van superar els 100 quilòmetres a cotes altes. El vent de xaloc va provocar onades de tres metres i mig a Premià de Mar i de dos a la Costa Brava

El serveis d’emergència van haver d’atendre, entre la nit de diumenge i ahir al matí, disset persones com a conseqüència del temporal. Sis van haver de ser traslladades a centres hospitalaris, en estat de poca gravetat, per accidents de trànsit i caigudes al carrer. El gruix dels accidentats es va concentrar al municipi de Torà, amb vuit incidències.

L’episodi de pluges i vent va motivar un total de 1.276 trucades ciutadanes als telèfons d’emergències per 982 incidències, la majoria a les ciutats de Barcelona i Tarragona, on es va tornar a inundar el barri del Port. Els Bombers, al seu torn, van atendre 628 avisos, concentrats sobretot a la demarcació de Girona i a l’àrea metropolitana de Barcelona. La majoria d’actuacions van ser per caiguda de branques i arbres pel vent, la pujada del cabal de rius i rieres i l’acumulació de pedres i fang a la calçada. També van haver de treballar per desenrunar un edifici abandonat que es va enfonsar a Tortosa. No va haver-hi ferits, però sis veïns van ser desallotjats.

El mal temps va provocar talls en una dotzena de trams de carreteres de les demarcacions de Barcelona i Girona. Pel que fa al transport públic, es va tallar la línia de rodalies entre Blanes i Maçanet i va haver-hi retards en altres línies. El metro, en canvi, va funcionar amb normalitat.

A les comarques gironines

A la Garrotxa i sobretot al Ripollès ahir va ser dia de badocs i de fotògrafs. A només quatre dies del setanta-vuitè aniversari del famós aiguat del 1940, l’aigua va tornar a fer vessar els principals rius. Va caure molta aigua a les capçaleres, amb registres de més de 200 litres per metre quadrat a Ulldeter, per citar només un exemple, i això va fer desbordar en alguns punts el Freser –que recollia l’aigua del Seganyell i el Rigat– i el Ter, amb l’aportació del primer dels seus afluents de la vall de Camprodon, especialment del Ritort, tot i que sense danys personals i amb només algunes afectacions en instal·lacions i infraestructures. Ahir al matí, el Ter registrava un cabal de 691 metres cúbics per segon.

Al Ripollès es van tallar la C-17 a l’accés sud a Ripoll i l’eix pirinenc a Ribes de Freser, entre les quatre de la matinada i les vuit del matí d’ahir. Sí que va quedar tallada per una esllavissada la pista d’alta muntanya que uneix Setcases amb Espinavell (Molló). A Ribes, els Bombers van haver de bombar aigua d’alguns baixos dels edificis a tocar del riu Freser –una botiga de queviures va resultar especialment afectada–. A Ripoll, l’aigua va causar danys a la filatura de la colònia d’Agafallops. A Sant Joan de les Abadesses, va afectar algunes naus d’empreses del polígon de Cal Gat. I a la carretera C-38 hi va haver dues esllavissades entre Camprodon i Molló. De fet, els operaris de Foment i de Carreteres de la Generalitat van haver de treballar de valent per netejar les pedres i el fang que hi havia a molts dels accessos a camins rurals i veïnals i en alguns dels torrents desbordats. Per això no es va poder fer el transport escolar de primera hora de Molló, i de quatre pobles de la vall de Ribes (Queralbs, Pardines, Planoles i Campelles), tot i que sí que n’hi va haver a la tarda. En total van resultar afectats una setantena d’alumnes. Els trens de la línia R3, la del Ripollès, va tenir retards a causa de la pluja A la Garrotxa, els ajuntaments del tram alt i mitjà del riu Fluvià van prendre les precaucions habituals precintant els accessos als diversos passallisos i, en el cas d’Olot, als trams de passeig fluvial que hi ha habilitats. El tall per seguretat de passallisos es va fer també en altres comarques de la demarcació. A la Selva, els Bombers i Protecció Civil van haver de treballar en cases inundades a Santa Coloma Residencial. Protecció Civil, a més, va difondre un vídeo d’un conductor d’autocar circulant per una carretera de la vall de Camprodon amb el Ter sortit de la llera com a exemple del que no s’ha de fer.

A la ciutat de Girona, les incidències es van centrar sobretot en la caiguda de vegetació a la via pública i en parcs, i inundacions de baixos. Les més importants van ser la precipitació d’arbrat als carrers Mariano Montorro i Joan Maragall, així com al parc Central. De bon matí, la brigada municipal en va haver de retirar alguns a l’avinguda Santa Eugènia. L’aiguat també va negar alguns punts habituals, com el sota vies de carrers propers a l’Hipercor. L’augment de cabal es va notar al riu Onyar i, principalment, al Ter, on es va desbordar al sector de Fontajau. De fet, protecció Civil va emetre una alerta a la part baixa del Ter, especialment a l’entorn de la ciutat de Girona. En total, el telèfon d’emergències va rebre una trentena de trucades de la ciutat.

LES XIFRES

209
litres
per metre quadrat s’han acumulat a Viladrau, a la comarca d’Osona, entre dissabte passat i ahir.
123,5
km/h
es van registrar ratxes de vent a l’observatori de la Tossa d’Alp, a 2.500 metres d’alçada.
1.276
trucades
van atende els telèfons d’emergències per 982 incidències, la majoria a Barcelona i Tarragona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.