Infraestructures i serveis

Vies Verdes vol enllaçar amb bici Platja d’Aro i Sant Antoni

El consorci presenta candidatura als Feder per habilitar un carril per a bicicletes paral·lel al traçat de la carretera C-253

Facilitaria la mobilitat sostenible entre els nuclis i la connexió amb càmpings i platges

El Consorci de les Vies Verdes ha inclòs, dins de les actuacions a subvencionar amb fons europeus Feder, el projecte de connexió segregada per a ciclistes entre els nuclis de Platja d’Aro i Sant Antoni de Calonge, en paral·lel al traçat de la C-253 i amb un import que, incloent-hi algunes expropiacions, superaria lleugerament els 791.000 euros. L’actuació, al marge de la millora de la mobilitat entre els dos municipis, implicaria enllaçar dues vies ciclistes ara independents, la dels Carrilets, entre Olot, Girona i Sant Feliu de Guíxols, d’una banda, i la del Tren Petit, que va de Palamós fins a Palafrugell, de l’altra.

El president del consorci, Albert Gómez, destaca que la iniciativa s’ha capitalitzat a través de l’ens “perquè les bases restringeixen les candidatures a municipis de més de 20.000 habitants”, quantitat que no assoleixen els dos municipis per separat, però sí en conjunt, i amb escreix, amb la població flotant que congreguen a l’estiu. La subvenció garantiria el 50% de l’obra, mentre que la meitat restant, així com el 21% afegit d’IVA, anirien a càrrec dels dos consistoris.

Gómez destaca que la implicació dels municipis és total, també pels valors afegits que implicaria la connexió. Han conduït la sol·licitud cap a la línia de subvencions a projectes que impliquin reducció de les emissions de CO2 i, en aquest sentit, una anàlisi de la mobilitat laboral xifra en uns 900 els desplaçaments quotidians per motius de feina entre Castell-Platja d’Aro, Calonge i Sant Antoni, Palamós i Sant Feliu de Guíxols. Alguns podrien recórrer a la bicicleta, i no hi han previst les xifres de mobilitat dels estudiants.

Valors turístics

La gran potencialitat del projecte, però, s’assoliria a l’estiu, en una zona que, com indica el tinent d’alcalde d’Urbanisme i Medi Ambient de Castell-Platja d’Aro, Josep Maria Solé, és “plena d’instal·lacions turístiques i càmpings, que concentren molts hostes a l’estiu”. Molts ja recorren ara a la bicicleta, però un carril segregat aportaria “un plus de seguretat i confort” als trajectes, amb baranes i murs de contenció en algun indret. El seu homòleg de Calonge i Sant Antoni, Albert Ros, hi coincideix i augura que l’actuació “podria tenir un impacte similar al que va significar la construcció de l’autovia, però per a ciclistes”. L’altre atractiu seria arribar a les platges i cales de la zona, molt ben valorades però amb poc aparcament.

Amb vista al futur, Solé diu que el municipi també té previst habilitar un carril bici urbà des del límit de terme amb Sant Antoni cap al sud, a través de la trama urbana de Platja d’Aro cap al port i S’Agaró, per on discorre la via verda del Carrilet. En el cas de Sant Antoni, en els últims anys ja han habilitat itineraris de connexió amb Palamós i la ruta del Tren Petit.

LES XIFRES

791.367
euros
és el pressupost del projecte de connexió amb carril bici entre Platja d’Aro i Sant Antoni en paral·lel a la C-253.
900
persones
es desplacen cada dia entre aquests nuclis i Sant Feliu i Palamós per feina, sense comptar-hi estudiants i turistes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.